Regija
ŽUPANIJA POMAŽE POPLAVLJENIMA

Za obnovu matičnog stada
svinja - 400 tisuća kuna
Objavljeno 31. ožujka, 2015.
Do 15. travnja, prema Matićevim najavama, trebala bi krenuti prva podjela nazimica

DRENOVCI/GUNJA/VRBANJA - Vukovarsko-srijemska županija u proračunu će osigurati 400 tisuća kuna za kupnju suprasnih umatičenih nazimica iz nacionalnog uzgoja radi pomoći svinjogojcima na istoku županjske Posavine, koji su lani u svibanjskim poplavama izgubili osnovno stado.

Broj stradalih svinja, i rasplodnih i tovnih, vrlo je velik, a s obzirom na to da je broj umatičenih istovremeno bio zanemariv, potrebno je odraditi snažan program gospodarske revitalizacije svinjogojske proizvodnje. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić, ističe da su u Županiji svjesni velikih problema s kojima se suočavaju svinjogojci s poplavljenih područja i zato su odlučili preuzeti stvar u svoje ruke i pomoći u obnovi matičnog stada u svinjogojstvu u svim naseljima poplavljenih općina Drenovci, Gunja i Vrbanja. Do 15. travnja bi, prema Matićevim najavama, trebala krenuti prva podjela nazimica uz uvjet da onoliko krmača koliko prime, toliko ih i vrate, odnosno proslijede drugim uzgajivačima.

- Obveza je svakog onoga koji primi krmaču, nakon što se krmače oprase, uzgojiti isti broj novih krmača te ih proslijediti drugim uzgajivačima i tako dalje - pojasnio je Matić. Uzgajivači moraju zadovoljiti osnovne kriterije; moraju biti u sustavu, registrirani, imati zgrade, površine, podvrgnuti se nadzoru HPA, biti članovi Udruge svinjogojaca, potpisati mjenicu i poštivati uzgojni program. Jedan će uzgajivač moći dobiti od deset do najviše 30 nazimica, ovisno o uvjetima.

Nedjeljko Milišić iz Strošinaca i Antun Golubović iz Đurića, pozdravljaju odluku Županije koja će im, kažu, biti snažan vjetar u leđa. Upozoravaju da je uz stradala grla, najveći problem što je spašena stoka u poplavama doživjela stres i posljedice su itekako vidljive.

- Događa se apsurdna situacija da ja danas imam više krmača nego prasaca, jer u prosjeku po krmači imam jedno prase, što je izvan svake pameti - upozorava Golubović, koji cijelo vrijeme od svibanjskih poplava zagovara obnovu matičnog stada kao jedno od najboljih rješenja za posrnulo svinjogojstvo.

A svi koji ne mogu primiti deset i više suprasnih nazimica, jer za to nemaju uvjete, u drugom krugu dodjele, kad uzgajivači koji ih prime u prvom budu vraćali iste takve suprasne nazimice, mogu biti primatelji manjega broja. li ako su u poplavi izgubili rasplodne svinje, bit će predloženi za dodjelu jedne do dvije suprasne nazimice na humanitarnoj osnovi.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Obveza

JE SVAKOG KOJI PRIMI KRMAČU, NAKON ŠTO SE OPRASI, UZGOJITI ISTI BROJ NOVIH KRMAČA TE IH PROSLIJEDITI DRUGIM UZGAJIVAČIMA

STRADALO PUNO STOKE

U katastrofalnim poplavama koje su sredinom svibnja prošle godine poharale sela na istoku županjske Posavine stradalo je puno stoke. Procjena je da se utopilo oko 700 svinja, približno 320 goveda, više od 740 ovaca i koza, oko 10.000 komada peradi…

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike