Objavljeno 31. ožujka, 2015.
Pokrenuta je inicijativa i za organiziranjem regionalnih dana soje na koji će biti pozvani europski farmeri
Pokretanjem projekta Dunav soja (koji se provodi od 2012. godine), a u koji se od samog početka uključio i osječki Poljoprivredni institut, soja sve više dobiva na značaju, a time i sjeme osječkih sorata.
Čulo se to, između ostalog, na nedavnom tradicionalnom okupljanju što ga je organizirao Poljoprivredni institut Osijek za poljoprivrednike izvođače pokusa kukuruza, soje i suncokreta.
Dr. sc. Aleksandra Sudarić, predstojnica Odjela za oplemenjivanje i genetiku industrijskog bilja na Poljoprivrednom institutu, podsjetila je kako se projekt Dunav soja provodi od 2012. godine, a što su oni prepoznali kao priliku da iskoriste svoj sortiment, pogodno tlo i klimu, ali i znanje i iskustvo u proizvodnji soje.
- Projekt se provodi na dvije razine - znanstvenoj i komercijalnoj. U okviru znanstvenog dijela prošle je godine postavljen mikropokus sa 72 sorte soje iz cijele Europe, dok na komercijalnoj razini kupci iz Europe direktno otkupljuju soju od slavonskih poljoprivrednika. Zbog velikog interesa Europljana za ovaj projekt, pokrenuta je inicijativa za organiziranjem regionalnih dana soje kako bi europski fameri mogli posjetiti domaće izvođače pokusa i u polju se uvjeriti u sve osobine osječkih sorata soje, objavila je dr. sc. Aleksandra Sudarić pozvavši zainteresirane poljoprivrednike za ovaj projekt da se jave u osječki Institut.
Govoreći nadalje o unapređenju proizvodnje dr. Sudarić je naglasila kako je izuzetno važno postavljati makropokuse koje proizvođači provode na svojim poljima, jer kroz njih osječki institut dobija na prepoznatljivosti.
- Potrebna je čvrsta poveznica između znanosti, oplemenjivača i poljoprivrednika, te će se zbog poboljšanja proizvodnje tijekom godine održati niz edukativnih radionica - najavila je Sudarić, naglasivši kako je očit sve veći interes za postavljanje pokusa s različitim sortama soje, posebice zbog sve većeg interesa za otkupom soje.
Istaknuto je i kako je Europa osječke sorte soje prepoznala prema kvaliteti zrna koje ima visoki sadržaj bjelančevina, ali i prema činjenici da nisu GMO.
- Sortiment soje razlikuje se po dužini vegetacije i po kvaliteti agronomskih svojstava, a lider u proizvodnji je sorta Ika koja je i dobitnica brojnih priznanja struke, a slijede je Zora, Tena i Sara, koja je nova sorta koja već dvije godine ulazi u proizvodnju te se u makropokusima pokazala zadovoljavajućom s visokim sadržajem bjelančevina i visokom uljnošću - rekla je Sudarić i istaknula kako domaći sortiment zauzima 75 posto površina, što je rijetkost kod drugih kultura. U makropokuse treba ući i nova sorta Sonja kako bi pokazala svoje kvalitete, sorta Sanda je prilagodljiva na različite uvjete uzgoja, a Lucija ima veliki postotak mahuna s četiri zrna dok Korana, iako najranija sorta ostvaruje prinose od 3,70 do 4,2 t/ha, a zbog kratke vegetacije može ići i u postrnu sjetvu gdje su prinosi i do 2,8 t/ha, a Ema je nova, vrlo rana sorta koju odlikuje otpornost na pucanje mahuna u proizvodnji, zaključila je predstavljanje sortimenta Sudarić.
Roberta SORIĆ
75 %
površina pod sojom u Hrvatskoj zauzima domaći sortiment, što je rijetkost kod drugih kultura
Europa je prepoznala OS sorte soje jer nisu GMO
Aleksandra Sudarić
predstojnica Odjela za oplemenjivanje i genetiku industrijskog bilja na Poljoprivrednom institutu
Sorta Ika lider u proizvodnji
Sortiment soje razlikuje se po dužini vegetacije i po kvaliteti agronomskih svojstava, a lider u proizvodnji je sorta Ika koja je i dobitnica brojnih priznanja struke, a slijede je Zora, Tena i Sara, koja je nova sorta koja već dvije godine ulazi u proizvodnju te se u makropokusima pokazala zadovoljavajućom s visokim sadržajem bjelančevina i visokom uljnošću