Regija
MARIJA BOŠNJAK I ANA-MARIA STANKOVIĆ NAJBOLJE

Slavonske kuharice pomele konkurenciju
Objavljeno 30. ožujka, 2015.
Zlatna jabuka održat će se 17. travnja u Vinkovcima

Hotel Terme Jezerčica iz Donje Stubice bio je domaćin trećeg kola 10. ciklusa Hrvatski kuharski kup u organizaciji Udruge kuhara Krapinsko-zagorske županije, a pod nazivom Zlatna lipa, u kojem se kuhari iz cijele Hrvatske bore za Veliku kristalnu kuhaču.

Natjecatelji su kuhari iz cijele Hrvatske, a svakom može pomagati i po jedan pomoćnik, Ana-Maria Stanković iz Srednje strukovne škole Vinkovci bila je pomoćnica Mariji Bošnjak (Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije) koja je stručni učitelj kuharstva u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci s kojom je osvojila mnogobrojna odličja na prethodnim natjecanjima.

Četrnaest kuhara natjecalo se u spremanju hladne plate, toplog glavnog jela i deserta, a odličnim prvim mjestom iskazale su se kuharice Marija Bošnjak (Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije) i njena pomoćnica Ana-Maria Stanković (Srednja strukovna škola Vinkovci) koje su pomele svoje suparnike ostavivši ih po deset bodova iza sebe, kao i slastičarke Srednje strukovne škole Vinkovci - Veronika Glibušić i Ksenija Sabo osvojivši peto mjesto.

Na ovome natjecanju imale su zadatak pripremiti svečanu hladnu platu od piletine, špinata i svježeg sira Dukat, toplo glavno jelo od patke, heljdine ili ječmene kaše, dok su u desertu morale koristiti naranču i med od lipe.

Pripremljena jela ocjenjivali su eminentni kuhari članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a: Slavko Večerić, Matija Balent i Gostimir Dragić koji su posebnu pažnju poklonili vanjskom izgledu, sastavu i, naravno, okusu jela. Prema ocjenama žirija, najbolje tanjure u sve tri kategorije pripremio je tim u sastavu Marija Bošnjak i Ana-Maria Stanković te su tako osvojile i glavnu nagradu kao najbolje u ukupnom poretku. Nagradu im je dodijelio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, a na poklon su dobile i sadnicu Gupčeve lipe. Tim Marija Bošnjak - Ana-Maria Stanković osmislio je od piletine, špinata i svježeg sira Dukat svečanu hladnu platu koja je osvojila ocjenjivački sud skladom boja, kreativnošću i, naravno, skladom okusa. Od pilećeg filea napravile su pjenicu koju su napunile dvobojnom galantinom od špinata i pilećeg filea, te biskvit od špinata, roladice od pilećeg filea premazane farsom od teletine, obogaćene keljom, mrkvom i orahom zbog šarolikosti i boljeg okusa, slani mini tart od špinata, okruglice od svježeg sira, pjenicu od butternut tikve, mladu šparogu i mikropovrće, sve to želirano aspikom zbog divnog sjaja i svježine koje treba imati svaka svečana hladna plata. Za toplo glavno jelo poslužile su roladicu od patke punjenu farsom i pršutom koja je imala finu hrskavu kožicu, medium pečena pačja prsa na maslacu i medu, lazanje od povrća i heljdine kaše, mini rajčice punjene kašicom od cvjetače, kašicu od kukuruza. Kako bi zaokružile i upotpunile cijelu pačju priču, napravile su svjetski poznat umak demi glace koji se odlično sljubljuje s patkom.

Kao šećer na kraju, desert, koji je također svojim nezaboravnim okusom i izgledom osvojio ocjenjivački žiri koje je rekao da se naježe kad se sjete tog predivnog okusa lipe u čokoladnom ganacheu, i čokoladni biskvit uz dodatak meda, drugi kolač bio je napravljen od frangipane biskvita od maka, bavarske kreme od naranče, želea od naranče, treći kolačić bila je ukusna kuglica obogaćena likerom od naranče na osvježavajućem pekmezu od naranče.

Nakon trećeg kola HKK-a u borbi za Kristalnu kuhaču Marija Bošnjak (Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije) preuzela je vodstvo od Ante Ojdanića, a sada je očekuje natjecanje 4. kola Hrvatskog kuharskog kupa 11. Zlatna jabuka 17. travnja u restoranu Barun Trenk - Boso Vinkovci.

Mario KOKAJ
Najčitanije iz rubrike