Autoglas
LIJEK ZA VAŠE VOZILO

Test: Aditivi Liqui Moly Ceratec i Engine Flush
Objavljeno 31. ožujka, 2015.

Vezani članci

HRVATSKI IZUM ZA SVIJET

Predstavljen Genijator za dekarbonizaciju motora

Automobili su naša svakodnevica, a često možemo pročitati kako ih se oslovljava i kao limene ljubimce. I dok nerijetko vidimo kako ih vlasnici maze i paze, čiste i dotjeruju, ispod blještavog limenog pokrova često se može pronaći ne tako bajno stanje. Automehaničari zasigurno znaju o čemu pričam.

Čak i ako se kao po zakonu držite servisnih intervala te redovito mijenjate motorno ulje, unutar motora često se nalazi “nered” kakav teško možete i zamisliti. No, zato u pomoć uskaču aditivi koji će odraditi sav onaj “prljavi” posao i pružiti vašem automobilu novi život.

Naslage rješava Engine Flush

Na test nam je stiglo nekoliko aditiva poznatog njemačkog proizvođača ulja i aditiva - Liqui Moly. Kroz seriju članaka pozabavit ćemo se svakim od njih i donijeti iz prve ruke naša iskustva. Tijekom godina vožnje i tisuća prijeđenih kilometara, unutar motora vozila stvaraju se brojni sedimenti u obliku ostataka ulja, koje se zbog visoke temperature pretvorilo u svojevrsni talog koji se pak lijepi po unutarnjoj površini motora vozila. To možemo vidjeti i golim okom pri svakoj promjeni ulja. Naime, ako obratite pozornost, ulje koje automehaničar ispušta iz motora vozila bit će crne boje, za razliku od novog ulja koje je inače svjetložute boje. Tijekom rada vozila i prijeđenih kilometara, ulje se onečišćuje čađom prilikom izgaranja goriva, a osim njega postoji i neizbježno habanje motora pri njegovu radu.

Iako su površine unutar motora vozila maksimalno precizno i glatko izbrušene, pod mikroskopom, na površini su vidljivi brojni razdori i nepravilnost koje prouzročavaju habanje motora i nepravilnosti u radu. Također, i prilikom ovog habanja stvaraju su brojni sitni ostatci koji se, dakako, nakupljaju u ulju. Ovako kontaminirano ulje mora se s vremena na vrijeme izmijeniti, pretežno svakih 15.000 kilometara. No, promjenom ulja i dalje se nećemo riješiti sedimentnih ostataka koji se nalaze posvuda unutar motora.

Rastvaranje naslaga

Za ovu namjenu Liqui Moly proizveo je Engine Flush. Prevedeno s engleskog, ovaj aditiv doslovno znači – ispiranje motora. Upravo to i radi Engine Flush! Naime, visoko koncentrirani aktivni sastojci ovog aditiva rastvorit će sve naslage kao i postojeće ulje unutar motora. Engine Flush dodaje se u automobil, odnosno direktno u ulje neposredno prilikom njegove izmjene. Dovoljno je kompletan sadržaj uliti u motor i pustiti vozilo u stanju mirovanja na 10 minuta. Nakon toga, ulje se obvezno ispušta, a prostor unutar motora bit će potpuno očišćen i spreman za novo ulje. Rezultat? Tiši, uglađeniji i mirniji, motor vozila ponovo će postati živahan, pa čak i mrvicu štedljiviji zbog bolje funkcije novog ulja koje sada može potpuno dati svoj doprinos.M.Režić

Liqui Moly Ceratec – tehnologija na vrhuncu

Nakon tretmana čišćenja motora i ulijevanja novog ulja, stvorili smo savršene uvjete za sljedeći korak – primjenu visokotehnološkog aditiva Liqui Moly Ceratec. Ovaj aditiv jedan je od najnaprednijih u području auto-motosvijeta. Posrijedi je svojevrsna tekuća keramika koja će se miješanjem u novom ulju i kolanjem unutar motora nalijepiti na svaku metalnu površinu. Što ovo zapravo donosi? Direktan kontakt metala na metal i ranije nepravilnosti metala i habanje motora bit će svedeni na minimum. Dobra je stvar da ovaj aditiv ostaje aktivan i do 50.000 kilometara nakon njegove primjene, čak i nakon promjene ulja. Službeni podatci proizvođača govore o vrtoglavih 75 % manje trenja te čak 35 % manje sedimenata i taloga u ulju. Za korisnika ovo znači uglađen, tiši i mirniji rad, bolje performanse te nešto nižu potrošnju zbog nižeg faktora trenja. Imate li dakle vozilo kojim ste već prešli nekoliko desetaka ili možda stotina tisuća kilometara, uz Liqui Moly Ceratec i Engine Flush ponudit ćete mu novi život.

Isprobali smo aditive njemačkog proizvođača Liqui Moly koji doslovno ulijevaju novi život u vaše vozilo.

Možda ste propustili...

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce