Novosti
ZAVOD ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA

Izuzeće od zapošljavanja invalida zatražilo više od 600 poslodavaca
Objavljeno 30. ožujka, 2015.

Vezani članci

REZULTATI HRVATSKOG ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Lani je zaposleno 1877 osoba s invaliditetom

Od početka godine u paketu promjena vezanih uz radno zakonodavstvo stupile su na snagu i one o zapošljavanju invalida. Za poslodavce koji imaju najmanje 20 radnika propisana je kvota zapošljavanja od tri posto osoba s invaliditetom u odnosu na ukupan broj zaposlenih, neovisno o djelatnosti koju obavljaju. Istovremeno, ostavljena je i mogućnost da se utvrde ona radna mjesta na koja se, zbog posebnih uvjeta rada, nikako ne mogu zaposliti osobe s invaliditetom. Posljedično tome, takva radna mjesta moguće je izuzeti iz ukupnog broja radnih mjesta na temelju kojih se utvrđuje kvota za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Na temelju pravilnika o utvrđivanju ove kvote propisano je da je Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu određen za izdavanje mišljenja na koja se radna mjesta nikako ne mogu zaposliti osobe s invaliditetom. S danom 16. ožujka ovaj je Zavod zaprimio ukupno 641 zahtjev poslodavaca za izuzećem, te izdao 517 mišljenja koji su upućeni poslodavcima na daljnje postupanje. To je u prosjeku 8,5 zahtjeva svakog dana. Svaki peti zahtjev za izuzećem stigao je od slavonskih poslodavaca. Iz Zavoda za naš list nabrajaju kako je iz Brodsko-posavske županije stiglo 18 zahtjeva, iz Osječko-baranjske 48, iz Požeško-slavonske 13, iz Virovitičko-podravske 14 te iz Vukovarsko-srijemske županije 24 zahtjeva za izuzimanjem.

- Mišljenje izrađuje tim stručnjaka, specijalista medicine rada i sporta, te stručnjaka zaštite na radu koji na temelju procjene rizika koju upućuje poslodavac i popisa poslova s posebnim uvjetima rada i opisa radnih mjesta, utvrđuje postoje li osobe s invaliditetom koje se (ne)mogu zaposliti na radnim mjestima navedenim u zahtjevu poslodavca - objašnjavaju u ovom Zavodu. Na njihovoj mrežnoj stranici stoji uputa kako oni u svome obrascu “Mišljenje” navode formulaciju: “... preporuča se/ne preporuča se...”, jer konačnu odluku o izuzimanju ipak donosi drugi zavod - Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. No ovdje, u pravilu, ne dovode u pitanje mišljenje koji im biva dostavljeno.

- Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu krovna je stručna i znanstvena institucija na području medicine rada, dakle i procjene i ocjene zahtjevnosti radnog mjesta u odnosu na zdravstveni status radnika. Uzimajući u obzir rečeno, prilikom davanja suglasnosti poslodavcu na izuzeće pojedinih radnih mjesta, nemamo na temelju čega preispitivati njihovo stručno mišljenje - kažu u Zavodu za vještačenje.D.Kuštro

ZAMJENSKE KVOTE

Za jednog od ranijih razgovora s novinarima Glasa Slavonije, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić napomenuo je kako pred poslodavcima postoji i mogućnost tzv. zamjenske kvote. Umjesto zapošljavanja, obvezna kvota smanjuje se ako poslodavci već surađuju s osobama s invaliditetom, primjerice, onima koji su samozaposleni, ili ako surađuju s udrugama i osobama s invaliditetom.

641

zahtjev za izuzećem zapošljavanja invalida uputili su poslodavci iz cijele Hrvatske

48

takvih zahtjeva stiglo je iz Osječko-baranjske županije