Regija
Semeljčani će morati na nove izbore

Kriza vlasti u Đakovštini: Načelnik
nije dao novi prijedlog proračuna
Objavljeno 29. ožujka, 2015.

SEMELJCI – Proračun za 2015. godinu u Općini Semeljci nije donesen, a u prosincu prošle godine vijećnici su s dnevnog reda skinuli i prijedlog novog proračuna i Izmjene i dopune proračuna za 2014. godinu, kazao je dan nakon posljednje sjednice Općinskog vijeća načelnik Grga Lončarević.

– Na 20. sjednici Vijeća bile su točke dnevnog reda koje su se odnosile prvenstveno na izvješća, odnosno godišnji izvještaj o izvršenju proračuna, izvješća o izvršenju programa i moje polugodišnje izvješće, što je moja obveza do 31. ožujka. Ja sam ih sva podnio, ali većina vijećnika, koja je skinula i proračun s dnevnog reda, ostala je suzdržana. Pošto nisu donesene izmjene i dopune, izvješća su bila na razini plana prihoda, kada su bile prve izmjene i izvršenja s 31. prosinca. Znači, veći dio programa izvršen je u iznosima koji su doneseni u lipnju - pojašnjava Lončarević.

– Mi smo 30. prosinca imali donesenu Odluku o privremenom financiranju koja završava 31. ožujka, u ovom razdoblju održane su dvije sjednice Vijeća. Na moj zahtjev sazvana je sjednica 6. veljače gdje sam iznio sve što je bilo u proračunu 2014. godine. Planirani proračun, odnosno izmjene i dopune bile su 13 milijuna, a on je završio na 11 milijuna - dodaje Lončarević. Kaže kako je planirani proračun za 2015. godinu, koji nije usvojen, iznosio 16,5 milijuna kuna. Kako načelnik u međuvremenu nije Vijeću ponudio novi prijedlog poračuna, bilo je jasno da će se na izbore.

– Ostalo nam je nekoliko projekata koji su u fazi realizacije. Sanacija odlagališta u Koritni, sanacija u Semeljcima, kroz IPARD se radi cesta u Semeljcima, samo ta tri velika projekta vrijedna su oko 6,5 milijuna kuna. Tu je i kanalizacija i drugi planirani projekti. Proračun za prva tri mjeseca, do 31. ožujka iznosio je 1,5 milijuna kuna, što je samo hladni pogon, bez ikakvih investicija. On je zakonom propisan i bazira se na rashodima iz prva tri mjeseca prošle godine. To će završiti kroz nekoliko dana, ja nastavljam raditi i dalje, kao u situaciji kada se raspišu izbori u normalnim uvjetima, do dolaska povjerenika kojeg će imenovati Vlada RH - kaže Lončarević.

Povjerenik, kaže, nakon primopredaje preuzima poslove i načelnika i Vijeća. Lončarević očekuje kako bi novi izbori mogli biti koncem svibnja ili u prvoj polovini lipnja. Na upit hoće li se kandidirati, odgovara – sigurno! Na kraju dodaje kako mu je žao što su za ovo vrijeme pokraj njih prošli brojni projekti koje nisu mogli provesti. M.Muškić

Novi izbori mogli bi biti koncem svibnja ili u prvoj polovini lipnja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike