Regija
NATJERALI VLADU DA MIJENJA ZAKON

Zahvaljujući belomanastirskoj
školi više neće biti gladne
djece u hrvatskim školama
Objavljeno 30. ožujka, 2015.
Što se Osnovne škole dr. Franje Tuđmana tiče, pravo na besplatni obrok imat će 110 učenika

BELI MANASTIR - Nekoliko mjeseci nakon što smo objavili priču da su neka djeca u belomanastirskoj OŠ dr. Franje Tuđmana gladna, te da jednom od njih učiteljica plaća topli obrok, što je, pak, sve skupa na sjednici Gradskog vijeća iznio školski ravnatelj Damir Mendler, situacija se promijenila. Doduše, broj socijalno ugrožene djece ostao je isti, ali se konačno svi hrane u školskoj kuhinji. Odmah po objavi ove tužne priče, naime, u školu su počele stizati donacije iz cijelog svijeta, tako da su vrlo brzo osigurana sredstva za ishranu približno 100 socijalno najugroženijih učenika do kraja školske godine. No, svi su bili svjesni da je ovo samo ''vatrogasna'' mjera, koja će situaciju samo ublažiti, ali ne i u potpunosti riješiti. Vrlo brzo na vidjelo je izišlo kako su školska djeca gladna diljem Hrvatske, samo što ni jedan ravnatelj na to nije javno ukazao, pa su i u Vladi RH odlučili nešto poduzeti po tom pitanju.

- Zbog svega što se u posljednje vrijeme događalo, školu je posjetila potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, koja je, potaknuta našim primjerom, počela s predradnjama na promjeni zakona - priča Mendler, naglašavajući kako će, kao epilog cijele te priče, od 1. rujna, dakle od nove školske godine, svim osnovnoškolcima lošijeg imovinskog stanja školsku kuhinju u školama u cijeloj Hrvatskoj osiguravati država. Osim onih učenika čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći, objašnjava Mendler, pravo na besplatni obrok imat će i djeca rastavljenih (samohranih) roditelja, te djeca iz višečlanih obitelji čiji roditelji dobivaju malu plaću.

- Što se osnovne škole dr. Franje Tuđmana tiče, od 500-injak učenika pravo na besplatni obrok imat će njih 110, kojima treba dodati i 35 učenika koji polaze nastavu za učenike s posebnim potrebama, a koji su i do sada imali besplatan obrok - kaže Mendler.

Poslije ovakvog raspleta situacije, stvorio se prostor za još jednu humanu gestu. Podsjetimo, nakon što je Mendler prozvao gradske oce zbog toga što u proračunu nisu osigurana sredstva za plaćanje školske kuhinje najugroženijima, u Gradu su odlučili iz ''budžeta'' izdvojiti 25.000 namjenskih kuna. Budući da one za subvencioniranje školske kuhinje sada neće biti potrebne, Mendler će na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća predložiti da se od tog novca plati ljetovanje za 30-ak siromašne djece u Vili Baranja u Dramlju.

- Ne vidim razloga da ovaj prijedlog bude odbijen - podvlači Mendler, a njegovu ideju prihvatit će i belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš. Treba vjerovati da će ''za'' biti cijeli saziv belomanastirskog Gradskog vijeća.

Ivica GETTO
PET KUNA DNEVNO

Koliko je cijela priča odjeknula u hrvatskoj javnosti dovoljno govori činjenica da je belomanastirsku školu posjetila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, tada još kao predsjednički kandidat. Inače, za školsku kuhinju roditelji belomanastirskih učenika izdvajaju oko 100 kuna mjesečno (pet kuna dnevno). Ishrana je raznovrsna, a na meniju se tri puta tjedno nađe topli obrok (pečeno meso, riba, grah, razna variva…), dok dva dana u tjednu jedu burek, sendviče i razne vrste peciva. Na kuhinju je pretplaćeno oko 200 učenika.

OD 1. RUJNA

svim osnovnoškolcima lošijeg imovinskog stanja školsku kuhinju u školama će osiguravati država

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike