Osijek
OSJEČKA MATICA ISELJENIH I ZAPOSLENIH OSJEČANA U INOZEMSTVU:

Ako ste otišli trbuhom za kruhom, mi
ćemo priskočiti u pomoć vašoj obitelji
Objavljeno 30. ožujka, 2015.
Organiziraju pratnju k liječniku, plaćanje računa, omogućuju skype-kontakt, održavanje doma i vrta...

Gotovo svakodnevno slušam tužne priče prijatelja i znanaca kojima zbog lošeg ekonomskog stanja i nedostatka perspektive ne preostaje ništa drugo nego da svoju sreću potraže izvan granica Lijepe Naše. Osluškujući razmišljanja i potrebe onih koji su napustili svoj rodni kraj, došla sam na ideju o pokretanju udruge koja bi ponudila rješenje problema za one koji ga trebaju.

Ispričala nam je to mlada Osječanka Ivana Guzovski, nezaposlena diplomirana ekonomistica, predsjednica udruge OSMATIZO (Osječka matica iseljenih i zaposlenih Osječana u inozemstvu). Cilj je te udruge mogućnost ostvarivanja kontakta iseljenih Osječana s rodbinom, prijateljima i znancima u Osijeku, kao i diljem Hrvatske, a ciljana skupina mogu biti i raseljeni Osječani diljem Hrvatske.

- Svjesni smo povećanog broja odlazaka Osječana trbuhom za kruhom. Takvi odlasci u inozemstvo često su vrlo nagli i bez mogućnosti pripreme, pa vrlo često ostatak obitelji djelomično ostaje s otvorenim i nedefiniranim uvjetima o daljnjoj skrbi. U ovakvim slučajevima naša udruga svojim članovima nudi mogućnost rješenja tih problema, na način da u dogovoru s njima i umjesto njih rješavamo eventualne probleme - objašnjava Ivana Guzovski.

Česte su situacije da osoba koja je otišla raditi u inozemstvo ili neko drugo mjesto u Hrvatskoj nije u mogućnosti doći na poziv svojih bližnjih, bilo da je razlog daljina, veliki troškovi puta ili nije u mogućnosti izbivati s posla. U takvim se situacijama mogu obratiti udruzi OSMATIZO, upitom na e-mail ili telefonskim pozivom.

- Osmislili smo paket mjera koji obuhvaća ispunjavanje bilo kakvih potreba članova obitelji koji su ostali u Osijeku, primjerice: odlazak kao pratnja liječniku, plaćanje računa, omogućavanje skype-kontakta, druženja i povremeni obilasci, uređivanje doma u smislu čišćenja, pranja, glačanja, spremanja, te uređenje okućnice, vrta, dvorišta. Također, planiramo posjete njima dragim osobama u bolnicama - nabraja Guzovski.

Tu je i niz drugih usluga, poput sudjelovanja u proslavama, godišnjicama, rođendanima i ostalim prigodama kroz mogućnost uručenja poklona po narudžbi prijateljima, rodbini i partnerima (buketi cvijeća, poklon-knjiga, ekskluzivno piće, pizza i slično). “Nudimo i mogućnost posjeta grobovima najmilijih u ime iseljenih Osječana, uređenje i održavanje grobova, polaganje cvijeća i paljenje svijeća te još mnogo toga”, zaključuje Ivana Guzovski.

Vesna LATINOVIĆ
ŽELITE LI RADITI U UDRUZI?

Osobe koje se pripremaju za odlazak u inozemstvo mogu koristiti iskustvo članova u pogledu života i rada u inozemstvu (uvjeti dolaska u određenu zemlju, mogućnost smještaja i informacije o samom putu). Učlanjuje se potpisivanjem pristupnice i plaćanjem godišnje članarine. U udrugu se mogu učlaniti svi građani koji smatraju da članstvom u njoj mogu pridonijeti njenom razvoju, te oni koji žele obavljati poslove u Osijeku za iseljene bivše sugrađane. Zainteresirani se mogu javiti na mobitele: (+385)915568207 i (+385)915354729 ili email: info@udrugaosmatizo.hr, a detaljnije informacije mogu pronaći na web-stranicima: http://www.udrugaosmatizo.hr, http://vanjag.wix.com/osmatizo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike