Gastro
FIŠ S POGLEDOM NA DRAVU

Krčma kod Javora: 30 godina tradicije u pripremi jela od ribe
Objavljeno 30. ožujka, 2015.
Fiš u kotliću, na otvorenoj vatri, na bukovim drvima i od svježe ribe priprema nagrađivani Denis Šoštarić

Krčma Kod javora ima neprekinutu tradiciju kuhanja fiš-paprikaša i pripremanja jela od riječne ribe dugu 30 godina. Malo koji ugostiteljski objekt u Osijeku može se ovime pohvaliti!

To više jer fiš je doista jedno od jela koje se veže uz razmeđe Drave, Dunava i Save, odnosno Slavonije, Baranje i Srijema. O fišu, njegovoj ljutini, boji, je li se riba raskuhala ili ne te je li vatra ispod kotlića prejaka ispričano je na tisuću priča, otkriveno na stotine tajni i jednako toliko ostalo skriveno...

No vratimo se mi krčmi Kod javora, u novo životno poglavlje ovaj poznati osječki ugostiteljski, ali i povijesni objekt, jer zapisi govore o njegovu osnutku 1904. godine, dakle s početka 20. stoljeća pod imenom Lovački rog, ulazi s novim snagama. Odnosno, s novim imenima. To su Andrej i Ivan Krajnović te Denis Šoštarić. Braća Krajnović u Javoru nastavljaju drugu tradiciju, naime, posljednjih 15 godina krčma je u obiteljskom vlasništvu, Andrej sada vodi restoran, brat Ivan je voditelj šanka.

- Pred nama nije nimalo lagan zadatak. Jer ovaj restoran funkcionira na naslijeđenim receptima koji se prenose s koljena na koljeno. Na nama je da ih očuvano i pokušamo prenijeti gostima koji nam niz godina ukazuju povjerenje i redovito nas posjećuju - kaže Andrej Krajnović.

A zašto upravo u Javor doći na fiš?

Prvi je razlog što fiš u kotliću, na otvorenoj vatri, na bukovim drvima i od svježe ribe za vas priprema Denis Šoštarić. Višestruki je pobjednik i nagrađivani sudionik brojnih natjecanja u pripremanju fiša. No u ugodnom ambijentu Javora nema tajni u pripremanju, sve se odvija pred očima gostiju koji uz Denisa mogu i aktivno sudjelovati u pripremi i kreiranju konačnog okusa svoga kotlića.

Uz sve ovo, adut krčme Kod javora je i njezina pozicija uz Dravu, ponovno - rijetko se koji ugostiteljski objekt tako ambijentalno suživio s ovom rijekom.

- I mi doista živimo s Dravom - kaže Andrej.

Uz fiš, na meniju su i perkelt od soma, marinirana riba, specijaliteti od smuđa, kečige... Proljeće i ugodnije vrijeme donijet će i delicije koje se pripremaju na drvenom ugljenu na velikom roštilju. Sve to zaokružuje i bogata ponuda pića u kojoj ipak dominira vinska karta, opet tradicijski - s vinima ovog podneblja.

No vratimo se fišu - prvi i osnovni razlog odlaska u krčmu Kod javora može biti upravo konzumacija tog tradicijskog jela. I da, uputno je rezervirati svoj stol, posebice one najbliže Dravi, na (031) 506-950. Dobar tek!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike