Osijek
ŠARANA JAJA BOJAMA GRADA

Maštovite pisanice, mirisne delicije i bogatstvo folklora na osječkom trgu
Objavljeno 29. ožujka, 2015.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Koliko Osječanima, ali i gostima u našem gradu znači njegovanje tradicije i običaja brojnih nacionalnih manjina koje obitavaju u gradu, pokazala je više no uspješna subotnja manifestacija "Šarana jaja bojama grada". I ovaj put održana je u organizaciji Grada Osijeka i u suradnji s udrugama nacionalnih manjina te drugih građanskih udruga, a ni sivo nebo odakle su oblaci prijetili kišom nije spriječilo stotine građana da se ondje provesele, ponešto kupe, pogledaju tradicionalne plesove i doznaju štogod o nacionalnim manjinama kojih je, kako smo doznali od dogradonačelnika Vladimira Hama, najviše u gradu Osijeku.


Svaki je štand imao ponešto pokazati od svoje kulture pa je tako Matica Slovačka izložila pisanice rađene tehnikom žice, voska, bušenjem, salveta-tehnikom, ali i pisanice s lukom. Ništa manje maštovita nije bila niti ukrajinska manjina gdje smo od Oksane Martinjuk iz Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva "Lecija Ukrajinka" doznali da i djeca ukrajinske nacionalnosti njeguju svoje običaje na nastavi ukrajinskog jezika po tzv. C modelu. Zabavno je pak bilo i na štandu manjine iz Makedonije, a gdje je oko podneva bilo i najviše građana.

- Čim Osječani čuju da dolaze Makedonci donesu svoje zdjele pa smo ih mi odlučili počastiti plastičnima. Najtraženije je gravče na tavče, ali i baklave, tulumbe pa i pita s porilukom te novina, ćufte u crvenom luku. Jako vole gravče na tavče, a recept je dobar bijeli čisti grah i dobra kuharica, našalila se Jagoda Janić.


Brojne slastice ponuđene su i na štandu Udruge "Šokačka grana" gdje nas je dočekala Ana Muhar na čak tri štanda. Jedan je, rekla je, za ocjenjivanje, na drugom su poslužena stara korizmena jela,dok su na trećem izložene rukotvorine. Muhar se složila da treba njegovati tradiciju te poručila svima da čuva svoje običaje koji se ne smiju zatirati. S njom se složio i dogradonačelnik Ham koji je naglasio kako mu je drago što se, unatoč lošem vremenu, na Trgu Ante Starčevića okupio velik broj građana, ali i sudionika.
- Ovo bogatstvo običaja upleteno je u kandidaturu Osijeka za europsku prijestolnicu kulture. Sve ove manjine kojih je u Osijeku najviše čine paletu šarolikom, krasnom, mirisnom i ukusnom, zaključio je Ham kojem je pripao i poseban zadatak – proglašenje najljepši štand korizmenih i uskrsnih običaja te najljepše pisanice ovogodišnje manifestacije.

Marija MIHELIĆ

Priznanje udrugama Šuška i Šokačka grana

Stručnom žiriju – Grguru Marku Ivankoviću (Muzej Slavonije), Nikoli Falleru (Udruga Slama) te Ivani Draganić (RTL) nije bilo nimalo lako u odabiru najljepšeg štanda i najljepše pisanice. Nakon brojnih obilazaka svih sudionika donijeli su odluku te je priznanje za najljepšu pisanicu odnijela Udruga "Šokačka grana", a naljepšim štandom korizmenih i uskrsnih običaja pripalo je Udruzi "Šuška" iz Osijeka.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike