Regija
"RAT ZA VODU" U VALPOVŠTINI

Valpovčani tvrde da su radili po zakonu, a Burić da su lažima obmanuli i sudove koji su zbog toga presudili u njihovu korist!
Objavljeno 28. ožujka, 2015.
NAJVIŠE UVREDA I TEŠKIH RIJEČI NA PRESICAMA JE PADALO NA RELACIJI IVIĆ-BURIĆ I OBRNUTO

Vezani članci

NEZAPAMĆENA DRAMA ZBOG POSTUPKA TVRTKE HIDROBEL

Bez pitke vode ostalo više od 10 tisuća Valpovčana

BELIŠĆE/VALPOVO – Čini se da se slučaju „Rat za vodu“, koji je u Valpovštini započet u petak oko 15 sati nakon što je belišćanska tvrtka Hidrobel d.o.o. zaustavila isporuku vode tvrtki Dvorac d.o.o iz susjednog Valpova, čime je veliki dio Valpova ostao bez pitke vode – ni blizu ne nazire kraj!
To bi u kratkim crtama mogao biti zaključak subotnje čak tri održane konferencije za novinare u svega nekoliko sati koje su vrvjele međusobnim optužbama, prozivanjima, pa čak i uvredama na relaciji Belišće-Valpovo ili konkretnije Tomislav Ivić – Dinko Burić i obrnuto.
Prvu konferenciju o nemilim događanjima koji su teško uznemirili javnost ne samo Valpovštine, nego i cijele Slavonije i Baranje, otvorio je belišćanski gradonačelnik dr.Dinko Burić sa suradnicima. Na presici je ponovio svoje stajalište da prekid opskrbe vodom Valpova, inače Burićeva rodnog grada, nije učinjeno s ciljem da se građanima Valpova nanese šteta, nego da se sve stanovnike Valpovštine te Općine Marijanci, koji se opskrbljuju vodom s dravskog vodocrpa, upozori na moguće posljedice i sličan scenarij koji ih čeka ukoliko valpovački Dvorac ne izmiri svoje dugovanje za isporučenu vodu prema Hidrobelu u iznosu od 1.035.000,00 kuna, a ovaj pak prema tvrtki Duropack Belišće d.o.o. Ista tvrtka naime, bivši Kombinat Belišće, koja je vlasnik vodozahvata i prečistača za otpadne vode, uskoro dobiva novog vlasnika, engleski DS Smith, koji za nekoliko tjedana preuzima tvrtku i želi „čiste račune“, pa Duropack inzistira da se prije toga izmire sva sporna potraživanja.


„Dug Hidrobela prema Duropacku danas iznosi 752.000 kuna, jer je Hidrobel u međuvremenu u svom trošku i uz pomoć Grada Belišća namirio dio duga koji Dvorac duguje za isporučenu vodu – ali više se ne može dati niti jedna lipa!“ kazao je Burić pitajući se gdje se nalazi više od milijun kuna koje je Dvorac prikupio otkako je pod izlikom podmirenja troškova nove cijene vode Hidrobelu, poskupio vodu za građane Valpova, a isti novac nije isplatio Hidrobelu.
Posebno je pak teška i pravo neodrživa situacija zbog činjenice da je Dvorac s Hidrobelom raskinuo stari ugovor o isporuci vode, a novi nije potpisao, tako da Belišće i Hidrobel nemaju pravnu osnovu da dalje nastave isporučivati vodu Dvorcu. Iako su nepravomoćne presude Općinskog i Trgovačkog suda donijete u korist valpovačkog „Dvorca“, Burić tvrdi da je to učinjeno na osnovu lažnih izjava Dvorca da je ugovor i dalje na snazi  i da se poštuju njegove odredbe. Najavio je i kako će protiv onih koji su na silu razvaljivali šahtove bez naloga i Policije, biti podignuta kaznena prijava zbog provaljivanja na tuđu imovinu, odnosno imovinu Hidrobela.
„O tome hoću li ubuduće voditi ovaj grad odlučit će građani Belišća, a ne glavni krivci za ovu situaciju: Tomislav Ivić, Leon Žulj i direktor Dvorca Mate Pušić. Ako sam ja prozvan da sam hajduk i razbojnik, onda je njihovo ponašanje uzimanja a neplaćanja, klasično banditsko ponašanje dostojno Divljeg Zapada, jer vode grad po principu otimačine i prevare vlastitih građana“, kazao je Burić.


Njegovu priču odmah potom na drugoj su presici u Valpovu demantirali gradonačelnik Valpova Leon Žulj, direktor Dvorca Mate Pušić i njihovi suradnici, zajedno s odvjetnicom Grada Valpova Margaretom Krivić. „Ovo što se dogodilo je za svaku osudu i ne možemo prihvatiti da se jedan problem rješava na ovakav način, jer tako nešto se nije događalo ni u najtežim ratnima danima“, kazao je Žulj, dodajući da je sve što se radilo bilo u interesu građana i njihove zaštite, zbog čega se sudskim putem nastojalo dođi do adekvatnog rješenja. Kazao je i kako je povećanje cijene pitke vode koje je izglasalo belišćansko Gradsko vijeće za Dvorac nije bilo prihvatljivo, pa je cijeli slučaj na kraju završio na sudu.
Valpovčani tvrde i da do raskida Ugovora između Dvorca i Hidrobela nikad nije došlo, da su oni platili svoje troškove za isporučenu vodu prema tom ugovoru, te da očekuju da Vijeće za vodne usluge pomogne u regulaciji nove cijene vode, koja će se tada morati prihvatiti. Rekli su također i kako su podnijeli kaznenu prijavu protiv Andreja Bičaka, direktora Hidrobela zbog nezakonitog prekida isporuke vode za što je predviđena zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina, a prijavu će proširiti i na gradonačelnika Belišća.


„U Valpovu se na taj način nitko ne može ponašati i kao građani ćemo poduzeti sve što je u našoj moći da onemogućimo takvo ponašanje. Ovo što je napravio gradonačelnik Belišća je razbojnički čin u stilu Jove Čaruge kako se gradonačelnik zapravo trebao i zvati i usporedio bih ga jedino s nedavnim događajem kada je poludjeli njemački kopilot srušio avion sa 150 ljudi. Sa zdravstvene strane je to jednak čin činu bolesnog i poludjelog pilota u avionu i ovo neće završiti samo na ovom, jer će DORH morati pokrenuti postupak protiv odgovornih u Gradu Belišću za ovaj postupak“, teške su riječi kojima se sa svoje presice saborski zastupnik HDZ-a i bivši valpovački gradonačelnik Tomislav Ivić obrušio na belišćanskog gradonačelnika dodavši da je ovo „dokaz da se s nekima pristojan način ne može živjeti zbog njihovog neciviliziranog i razbojničkog ponašanja i da je ponosan na građane Valpova što su stvar uzeli u svoje ruke i oko 20,30 sati u ponovo pustili vodu građanima!“
Lidija ANIČIĆ

PRIOPĆENJE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Zbog obustave isporuke pitke vode komunalne tvrtke Hidrobel d.o.o. Belišće za korisnike na distributivnom području tvrtke Dvorac d.o.o. Valpovo danas, 26. ožujka 2015. godine, više od 10.000 građana oko 15.00 sati ostalo je bez opskrbe pitkom vodom. Tim povodom župan Osječko-baranjske županije dr. sc. Vladimir Šišljagić sazvao je izvanrednu sjednicu Kriznog stožera Osječko-baranjske županije te naložio svim nadležnim službama poduzimanje potrebnih mjera i uspostavu redovne opskrbe vodom.
Članovi Kriznog stožera zatražili su hitnu provedbu svih mogućih mjera kako bi se u najkraćem roku osigurala redovita opskrba pitkom vodom. Na teren su upućene i ekipe Službe za epidemiologiju i Službe za ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije kako bi utvrdile stvarno stanje i potencijalne opasnosti. Radi žurnog rješavanja problema građana Valpova, između ostalih konzultirane su i pravne službe o potrebnim daljnjim postupcima.
Tijekom večeri župan je zajedno s članovima Kriznog stožera održao i sastanak sa čelnicima Grada Valpova, gdje je zaključeno da se ova nedopustiva situacija mora hitno riješiti te se mora uspostaviti normalna opskrba vodom, što se i dogodilo oko 20.30 sati. Radi osiguranja daljnje nesmetane i stalne opskrbe pitkom vodom sutkinja Općinskog suda Valpovo donijela je i ovršno rješenje koje je odmah i provedeno.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike