Crna kronika
PSIHOLOŠKI PROFIL UBOJICE PSIHIJATAR, DR. NIKOLA MANDIĆ, O TOLJEVU KARAKTERU

Imao je poremećaj ličnosti i paranoju, agresiju bez kontrole
Objavljeno 28. ožujka, 2015.
- Viktor Tolj paranoju je fiksirao na druge osobe - kaže dr. Mandić

Jesu li se ubojstva osječkog odvjetnika i bivše atletičarke, a za koja se pretpostavlja da imaju zajednički nazivnik – Viktora Tolja – mogla spriječiti? Kasno je sad govoriti o tome, kad su dva života izgubljena, no realno treba istaknuti da je Tolj, koji je na kraju presudio i sebi, imao smetnje koje lako mogu biti i, nažalost, naposljetku jesu, prijetnja društvu.

Osječki psihijatar, dr. Nikola Mandić, kaže kako je riječ o osobi s poremećajem ličnosti, ali i osobi koja teško kontrolira ne samo agresiju nego i autoagresiju. No, to nije sve, jer prema ocjeni dr. Mandića, Tolj se mučio i s paranojom.

- Svoju paranoju lako je fiksirao u drugoga i krivio ga je zbog svojih vlastitih neuspjeha. Inače, treba vidjeti i u kakvim je okolnostima živio i zacijelo je bio egzistencijalno ugrožen, a za svoj neuspjeh krivio je druge ljude - ocjenjuje Mandić, dodajući da ubojica Tolj doslovno nije bio dovoljno istražen. Valjalo bi vidjeti, dodaje, u kojim je okolnostima napustio zatvor zbog ranije počinjene otmice.

Kako se u medijima pojavila informacija da je Sanja Hap, Osječanka sa zagrebačkom adresom, i prije primala prijetnje Viktora Tolja, ali ih navodno nije prosljeđivala policiji, postavlja se također pitanje je li ubojičin naum, pokažu li se indicije istražitelja da je upravo Tolj ubio Hapovu točnima, mogao biti spriječen na vrijeme? Mandić kaže da svakako jest, te naglašava da uvijek treba reagirati na prijetnje, i to posebice upućene od osoba kod kojih, ocjenjuje, nema elemenata zrelosti prema životu u odnosu na druge. Tolj je bio čovjek, kaže Mandić, čudnog karaktera koji ne zna pravac odnosa prema drugim osobama.

- On je, ako istraga to potvrdi, prvo ubojstvo počinio grubo i destruktivno, a drugo uz obračun i brzopotezno oružje. Dovršio je svoj naum autodestruktivno i ubio se i to sve pokazuje da je riječ o jednoj negativnoj životnoj bilanci - kaže dr. Mandić.

Marija MIHELIĆ
POLICIJA I DALJE ŠUTI

Policija i dalje ne otkriva detalje istrage ubojstva Sanje Hap. Tako nije i potvrđena informacija da je u automobilu rent'a'cara kojim se Viktor Tolj dovezao u Osijek pronađen nož kojim je počinjen zločin u Zagrebu. Navodno je pronađena i ljepljiva traka kojom je vezana 39-godišnja žena. Policija, doznajemo, ne izlazi s informacijama u javnost dok forenzičari ne obave svoj dio posla, kako bi pronađene dokaze iz Toljeva automobila te zagrebačkog stana povezali s ubojstvom Sanje Hap na Kajzerici.(M.Bu.)

Najčitanije iz rubrike