Novosti
SVJEDOČENJA

Žene tjeraju da potpišu kako neće ostati trudne
Objavljeno 28. ožujka, 2015.
U ruralnim sredinama položaj žena još je gori nego u gradovima

Vijest o trudnoći trebala bi biti jedan od najljepših trenutaka u životu svake buduće majke. Ipak, čini se da se vijest o skorom dolasku djeteta na svijet sve češće skriva od poslodavaca, jer je, prema riječima Ene Knežević, iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), trudnoća, pa i ona planirana, najčešći razlog za otkaz.

Svjedočenja o tom nalaze se na CESI-jevoj web-stranici Radnica.org, gdje svakodnevno dobivaju informacije o nekoj novoj vrsti mobinga, diskriminaciji, pa i omalovažavanju.

- Prosječno nam se javi bar jedna žena dnevno, i to u posljednje vrijeme mlađe žene koje su završile obrazovanje i suočavaju se s problemom kad počnu tražiti posao. Poslodavci im postavljaju osobna pitanja, koja se budućem radniku ne bi smjela postavljati, a neki poslodavci čak traže da potpišu izjavu kako neće ostajati u drugom stanju. To je čisti teror nad mladim ženama i trudnicama - zaključuje Knežević, dodajući da poslodavci ženama nakon povratka s rodiljnog dopusta sve češće daju otkaz, i to tako da im ne produže ugovor o radu. Ni starije žene nisu pošteđene mobinga. Brojne radnice, kaže Knežević, svjedoče o diskriminaciji na radnome mjestu, a najbrojnije su radnice u pekarnicama, gdje nema radnoga vremena.

- Rade doslovce na poziv, u smjenama i izvan njih, i to bez plaćenih prekovremenih sati. U sektoru trgovine također je vrlo često da su prijavljene na minimalac i da novac dobivaju na ruke. Zabrinjavaju i sve češći slučajevi oduzimanja od plaće ako nedostaje koji predmet u prodavaonici, čak i kad se dogodi krađa a na kameri se vidi da je netko uzeo robu. Vlada generalna potplaćenost - kaže Knežević.

Još je gora situacija, svjedoči, u ruralnim sredinama, gdje su najveći problemi nedostatak radnih mjesta, zatvorenost, umreženost poslodavaca, pa i namješteni natječaji. U ruralnim sredinama, kaže, svatko svakog zna, što je otegotna okolnost. Također, ondje su žene ekonomski ovisnije o partnerima nego u gradu i time još siromašnije, što ih dovodi u poziciju višestruko diskriminiranih osoba. Ono što zabrinjava je činjenica da se na portal Radnica.org, koji je otvorio CESI, sve češće javljaju i muškarci, a Knežević kaže da se osuđuje svaki način diskriminacije, no mišljenja je da su žene u većem riziku, i to zbog trudnoće, što je poslodavcima jedna od osnovnih prepreka za sklapanje ugovora o radu sa ženom.

- Poslodavci smatraju da muškarcima obitelj ne smeta i da je muškarac stabilan, za razliku od nesigurne i nježne žene. Općenito možemo reći da se radnička prava spuštaju do neslućenih razina, zbog čega nam se svakodnevno i javljaju radnice, koje potom upućujemo na potrebne adrese i pružamo im podršku - kaže Knežević.

Marija MIHELIĆ
ISKORIŠTAVAJU RUPE U ZAKONU

CESI, kaže Knežević, ne provodi postupak ni u čije ime niti se želi upletati u slučajeve, no daje korisne informacije kome se žene izložene diskriminaciji i mobingu mogu obratiti. “Ohrabrujemo ih, pružamo im pravne savjete, pa i psihološku potporu, što nam je primarna misija. Drugi nam je cilj da se o tome javno govori, pa čak ženama sugeriramo da istupe javno. One koje su već dobile otkaz nemaju što izgubiti, a druge još strahuju od otkaza”, kaže Knežević, dodajući da bi zakonodavni okvir trebao biti kvalitetniji, jer poslodavci, tvrdi, iskorištavaju svaku rupu u zakonu.

Možda ste propustili...