Osijek
OKUSI PANONIJE

Projekt zbog kojeg će se turisti vraćati u Slavoniju i Baranju
Objavljeno 27. ožujka, 2015.
Riječ je o projektu vrijednom 3,5 milijuna kuna, od čega Europska unija financira 85 posto

U svibnju počinje drugi dio projekta “Development of cross-border gastronomy routes in the Pannonian Basin – Okusi Panonije”, čiji je nositelj Del-Dunantuli Idegenforgalmi Kozhasznu Nonprofit KFT, a partneri osječka Prva privatna srednja škola s pravom javnosti Gaudeamus i Magyar Gasztronomiai Egyesulet.

Riječ je o projektu vrijednom 3,5 milijuna kuna, od čega Europska unija financira 85 posto, a cilj je projekta brendiranjem i lociranjem slavonskih proizvođača i njihovih proizvoda (vinari, OPG-ovi, restorani) stvoriti preduvjete za višu razinu dodane vrijednosti u njihovim proizvodima.

- Točno 31. ožujka završava operativni, nevidljivi dio projekta, u kojem smo obavili javnu nabavu i pribavili materijal za rad, a od svibnja počinje sajamski dio projekta, gdje će 150 proizvođača iz Mađarske i 50 proizvođača iz Hrvatske dobiti priliku predstaviti svoje proizvode - objasnio je jučer na konferenciji za novinare Saša Šakić, voditelj projekta za Hrvatsku.

Riječ je o projektu koji će rezultirati uspostavom prekogranične suradnje, i to 100 kilometara dugom gastronomskom rutom, koja će obuhvatiti oko 200 atraktivnih mjesta od Pečuha do Osijeka, uključujući male poduzetnike, koji nude svoje usluge, hranu i smještaj na toj ruti.

Cilj je projekta povećati turističku atraktivnost regije, a ruta će biti promovirana raznim marketinškim alatima, pa i infopultovima u Pečuhu i Osijeku.

- Danas turisti dolaze u ovaj kraj i ne okuse ni deset posto njegove gastronomske ponude. Ovim projektom želimo postići da se ti turisti vrate. Zadatak Gimnazije Gaudeamus je standardizirati zajedničku web-stranicu i omogućiti da se o svakoj destinaciji dobiju podatci preko QR kodova i URL mapa, a na mobitelima će se pojaviti obavijest čim ste u blizini nekog od mjesta iz ponude. Tako će turistima biti ponuđeni objekti u kojima mogu u obilasku ovog kraja dobiti cijele menije, ali i samo dijelove menija, primjerice, na jednom mjestu možete pojesti dobro predjelo, na drugom glavno jelo, a treće nudi odlične deserte. Završni sajam s predstavljanjem svih ponuđača bit će u Tikvešu u sklopu naše škole u prirodi - najavio je Šakić.

Nefreteta Z. EBERHARD
GAUDEAMUS POZVAO PROIZVOĐAČE

Recimo kako je Gimnazija Gaudeamus ovom prigodom pozvale sve vinare, OPG-ove, medare i ostale proizvođače eko-etnoprehrambenih proizvoda da se odazovu na suradnju u projektu i tako budu među 50 odabranih proizvođača koji će se naći u ponudi projekta Okusi Panonije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike