Regija
TRADICIONALNA IZLOŽBA VINA SLATINSKOG VINOGORJA

Zlatna odličja osvojilo
pet vina i dvije rakije
Objavljeno 27. ožujka, 2015.

SLATINA – Tradicionalnu izložbu vina slatinskog vinogorja organizirali su gradska Turistička zajednica, Udruga vinara Slatina, Grad Slatina i restoran Stari podrum. Izložba je održana u restoranu Stari podrum, gdje su se tom prigodom okupili slatinski vinari i ocjenjivači njihovih vina, zamjenica virovitičko-podravskog župana Sanja Bošnjak, zamjenik gradonačelnika Slatine Milan Janković i direktorica Turističkog ureda Helena Hegediš u ulozi domaćina.

Ove godine slatinski vinari donijeli su na ocjenjivanje 29 uzoraka vina i dva uzorka rakije, koje je ocijenilo stručno povjerenstvo u sastavu Blaženka Mozer, Irena Sabo i Rajka Maravić. Govoreći o izloženim vinima i utjecaju vremenskih prilika na prošlogodišnju kvalitetu grožđa i vina, Blaženka Mozer podsjetila je da je 2014. bila teška vinogradarska godina, s mnogo oborina, izmjena hladnog i toplog vremena i s malo sunčanih dana. Zato grožđe nije moglo nakupiti dovoljno šećera, a uoči berbe javio se i kiseli botritis, koji je podrumarima dodatno otežao posao. – Iznenađujuće su bila dobra crna vina (pretežito frankovka i zweigelt), a kod bijelih (graševina, stolno bijelo, pinot bijeli) bilo je uzoraka koji su „odskočili“, ali i onih s dosta hlapive kiseline, etil acetata, pa su velike razlike u kakvoći - kaže enologinja Mozer.

Upravo zbog tako teške godine povjerenstvo je odlučilo nagraditi trud vinara većim brojem zlatnih plaketa.

– Morali smo biti malo blaži u ocjenjivanju, da su druge okolnosti i da idemo negdje dalje, možda bi to bila stepenica niže. Vjerujem da smo ovako ljudima dali poticaj za daljnji rad. Dobro je što vinogradari-podrumari prate novosti, posjećuju vinare iz drugih krajeva i razmjenjuju iskustva, i time se prilagođavaju novonastalim prilikama - rečeno je.

Pet uzoraka vina nagrađeno je zlatnom plaketom, jedanaest uzoraka srebrnom, a dva brončanom plaketom, tri uzorka dobila su priznanje, a osam uzoraka nije ocijenjeno. Povjerenstvo su oduševila i dva uzorka rakije, koja su također nagrađena zlatnim plaketama.P.Žarković

ŠESTORICA ZLATNIH

Zlato su dobili Ivan Želežić za zweigelt, Ivica Detelić za kupinovo vino, Branko Cerovski za frankovku, Zlatko Antolović za stolno crno vino i Darko Gabrić za graševinu. Zvonko Benc osvojio je zlatne plakete za rakiju viljemovku i rakiju od dunja.

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike