Regija
SVIĐA IM SE POPLAVLJENO PODRUČJE

Umjesto crkvenih zvona,
Đurićane bude ždralovi
Objavljeno 28. ožujka, 2015.
Na njivama između Đurića i Račinovaca boravi više od 200 ptica

ĐURIĆI - Ždralovi su se stacionirali kod našeg sela, već smo ih nekoliko puta pokušali fotografirati, ali su jako oprezni i ne dopuštaju da im se približimo. Čim nas opaze, odmah se dignu i odlete malo dalje. U vrijeme seobe ptica ždralovi su prelijetali preko ovih naših krajeva, a prije nekoliko godina jedno jato sletjelo je pokraj sela, što je bila prava atrakcija, ali su se već istog dana vinuli u zrak i nastavili svojim putem. Ali ovaj put ne odlaze, i već nam gotovo dva tjedna od ranog jutra vrlo bučno stavljaju do znanja da su tu! - pričaju nam Đurićani.

U šali kažu da su svibanjske poplave očito dovele do klimatskih promjena u Cvelferiji, “pa tko zna, kako nas je krenulo, možda u skorije vrijeme postanemo i turistička atrakcija”!

- Ždralovi su nas za sada prepoznali kao poželjnu destinaciju, ali i to je već nešto. Dobro je da se bar nekome sviđa doći u ovo naše poplavljeno područje, u slijepo crijevo Hrvatske. Jer svi koji nas u posljednje vrijeme obilaze jedva čekaju odraditi što imaju i što prije otići odavde. Ovo je bar neki pomak - poručuju.

I predsjednik Lovačke udruge Fazan iz Đurića Ivica Dec, kaže da ždralovi nikada ne ostaju na tom području i da je vrlo neobično što su se ovaj put odlučili zadržati.

- Doletjeli su najvjerojatnije iz Italije, stacionirali su se na njivama između Đurića i Račinovaca, gdje su pšenica i uljana repica, ondje jedu i odmaraju se. Već su gotovo dva tjedna kod nas, što je stvarno interesantno i pojava kakvu ne pamte ni najstariji mještani. Nikome nije jasno da još nisu odletjeli. Danas su baš prelijetali selo. Ima ih tri, četiri jata, odnosno ukupno više od 200 jedinki ždralova i kad se dignu u zrak, u V formaciji, to je zaista spektakularno. U nas su to rijetko viđene ptice - kaže Dec, i dodaje da je zapravo riječ o divljim purama.

Tibor Mikuška, iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, pojašnjava da su ždralovi ptice selice, a prilikom seobe vrlo rijetko slijeću u Hrvatsku.

- U Dalmaciji obično slete ako počne puhati jaka bura pa moraju čekati smirivanje da mogu krenuti preko visokih planina, a znali su kratko sletjeti i na Korčuli i na Krku. I kod nas u Slavoniji u rijetkim slučajevima slete manja jata, pokušavaju se nahraniti i vrlo brzo odmah kreću dalje - napominje. Misli da je to slučaj i u Đurićima. Pojašnjava da su ždralovi krenuli iz Afrike, preletjeli su Mediteran, Italiju, Jadransko more, a potom i cijelu Bosnu, i prevalili nekoliko tisuća kilometara. Uvjeren je da se ondje neće još dugo zadržati, jer oni slijeću samo u iznimnim situacijama, kada su jako umorni i kada se trebaju nahraniti.

- Vjerojatno su ondje našli dobre uvjete za prehranu i određene korovne biljke koje su vjerojatno posljedica poplava - napominje. Preporučuje ljudima da ne uznemiravaju ždralove i ne približavaju se, jer tada moraju nepotrebno trošiti dragocjenu energiju potrebnu za put do Poljske i Njemačke.

- Nisu to divlje pure, ljudi ih tako zovu jer prilikom migracija imaju specifično glasanje poput purana, iako s njima nemaju baš nikakve veze - pojasnio je Mikuška.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
“Logoruju” na Jasinju, “ručaju” u Vojvodini

Tibor Mikuška napominje da se jedino mjesto u Hrvatskoj gdje ždralovi redovito slijeću nalazi u blizini Slavonskog Broda, pokraj ribnjaka Jasinje. “Ondje spavaju na jednom velikom napuštenom ribnjaku i redovito idu jesti u Vojvodinu, 200 kilometara na istok, i navečer se vraćaju”, kaže.

Ždralovi su krenuli iz Afrike, preletjeli Mediteran, Italiju, Jadransko more, cijelu Bosnu

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

Najčitanije iz rubrike