Magazin
RADIMIR ČAČIĆ O SLUČAJU MINISTRICE ZLATAR-VIOLIĆ

To nije držanje standarda, nego forma i glumatanje
Objavljeno 28. ožujka, 2015.

Andrea Zlatar-Violić već je deveti ministar ili ministrica aktualne vlade koji, kao što je uostalom i s vama bio slučaj, odlazi sa svoje funkcije prije kraja mandata. Je li to malo ili puno?

- Rekao bih da to nije značajan broj, čak ni u hrvatskim vladama. Cijeli je niz okolnosti do toga doveo. To za Vladu svakako nije dobro jer uvijek izaziva određene zastoje u radu. Čak i onda kada taj resor preuzimaju ljudi koji vladaju njegovom materijom, to ima negativne posljedice. U ovom slučaju, ako sam dobro razumio, posao bi treba preuzeti zamjenik Andree Zlatar-Violić, koji je, prema mojim spoznajama, ugledan i kompetentan i poznaje tu materiju. Velik dio posla on je nosio i dosad, tako da mislim da tu neće biti problema.

Bili ste član vlade zajedno s Andreom Zlatar-Violić. Kako gledate na to što se dogodilo?

- Žao mi je gospođe Zlatar-Violić, koja je ugledan i cijenjen profesor. Nije se potpuno snašla na poziciji ministra, usprkos tom ugledu, a ovo što joj se dogodilo, svakako je nešto što je neprihvatljivo pri obavljanju odgovorne funkcije ministra. Međutim, samo pokazuje da su kriteriji vrlo različiti. Danas slušati pokušaje poistovjećivanja gospođe Zlatar s mafijaškim hobotnicama prošlih vlada ili bilo kakvim kriminalnim aktivnostima, jednostavno je degutantno. Žao mi je što se dogodila ta neurednost i slažem se da to mora biti sankcionirano, ali treba imati mjeru kada ocjenjujemo ljude. Dakle, ne može se tako raditi, ali je bespredmetno to dovoditi na razinu kriminala. Godinama sam bio direktor, ministar, potpredsjednik Vlade i župan, i nikada u životu nisam ispunio ni jedan putni nalog. To nije moj posao. Za to postoje službe. To radi ured ministra, to je rutina i nije posao ministra. Dakle, to samo pokazuje koliko se gospođa Zlatar nije snašla u tom prostoru. Riječ je o neiskustvu u vođenju sustava, ali je to odgovornost i neuredan rad kabineta.

Vesna Pusić rekla je da čin ostavke Zlatar-Violić pokazuje da HNS drži standarde. Je li standarda u takvim pitanjima dosad bilo?

- To je gola, najprizemnija demagogija. Prezirem to. To nije držanje standarda. Postoje puno ozbiljnije stvari gdje treba ozbiljno razgovarati, postoje realne odgovornosti i stvarni sukobi interesa s ozbiljnim štetama, a ovo je farsično. Ali se slažem da je nedopustivo. Međutim, ovo što gledamo je forma i glumatanje, to nije držanje standarda.(I.BOŠNJAK)

Možda ste propustili...

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

Najčitanije iz rubrike