Magazin
OŽIVLJAVAJU ZABORAVLJENA SLAVONSKA I BARANJSKA JELA

Muzej u loncu: Nije sve u šunki i jajima,
nešto je u bundevama i zavezancima...
Objavljeno 28. ožujka, 2015.

U Zavičajnom muzeju Slatina jedna je akcija postala nadaleko poznata. Riječ je o pripremi tradicijskih i već pomalo zaboravljenih jela slatinskoga kraja. Bila je to jedna od aktivnosti projekta “Muzej u loncu”, koji je pokrenuo Gradski muzej Požega, a kome se priključio i slatinski muzej.

Pokrenut prije nekoliko godina, projekt “Muzej u loncu” dobio je i svoju istoimenu internertsku stranicu, svojevrsni blog na kojem se, između ostaloga, redovito objavljuju recepti iz svih krajeva Slavonije i Baranje.

INTERNETSKI BLOG

Nedjeljka Grgić, Slatinčanka iz Vaške, i Marica Kenjerić iz Čađavice, nedavno su u “muzejskoj kuhinji” pripremile jela koja su nekad bila uobičajena na područjima tih naselja: na žufi rezanci te crveni i bijeli bošpor. Profesionalni fotograf snimio je cijeli postupak pripreme jela i fotografije se koriste za predstavljanje tradicijske slavonske kuhinje. U pripremanju jela sudjelovale su i cijeli postupak nadgledale i ravnateljice požeškog muzeja Maja Žebčević Matić i slatinskoga Dragica Šuvak.

Etnologinja Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega i voditeljica projekta “Muzej u loncu”, kaže da je projekt nastao prije nekoliko godina u Požegi kao potreba da se istraže, dokumentiraju i prezentiraju zaboravljena jela Požege i Požeštine. Međutim, projekt je iznjedrio mnogo zanimljivih i atraktivnih jela pa se javila potreba i u cijeloj Slavoniji demistificirati gastrosliku istočne Hrvatske koja se još uvijek doživljava jednostrano u smislu “trojstva” kulena, ribljeg paprikaša i čobanca, a ona je vrlo raznolika i zanimljiva.

- Poenta cijelog projekta je predstaviti ta jela u kontekstu običaja i prošlosti u kojoj su spravljana. Svako to jelo ima svoju priču koja je potencijalno pitka i za turističke potrebe. Krajnja namjera projekta Muzej u loncu, zahvaljujući kustosicama i etnologinjama slavonskih muzeja od Virovitice pa sve do Iloka, jest istražiti i prezentirati bar po dva zaboravljena jela iz tih krajeva, složiti zanimljivu priču koja će za vrijeme izložbe, a poslije i prezentacije i degustacije tih jela, senzibilizirati slavonsku javnost o kvaliteti i potrebi oživljavanja tih zaboravljenih jela kojima smo vrlo bogati, kao i predstavljanja ovoga gastronomski zanimljivog dijela Hrvatske ostatku države, ali i široj turističkoj populaciji. Ovaj projekt ima mogućnost razvijati se u mnogo oblika, a zadatak muzealaca je, prije svega, sve to evidentirati, istražiti i muzejski dokumentirati radi korištenja za potrebe šire društvene zajednice - kaže Maja Žebčević Matić.

Blog Muzej u loncu, odnosno virtualno prikazivanje tradicijske baštine, kao virtualni muzej, pokazao se vrlo zahvalnim, jer se nematerijalna kulturna baština prezentira diljem Hrvatske i svijeta, a kroz recepte i fotografije Borisa Kneza svatko može kod kuće napraviti ta jela. Brojni posjetitelji bloga Muzej u loncu imaju prilike zaviriti u 'špajzu' naše prošlosti, na policu 'recepti' i na policu 'priče', gdje se pokušava svako jelo staviti u kontekst prošlosti i običaja u kojemu je ono i nastajalo, kao i proces pripreme jela u svim fazama. Postavlja se time i most koji bi povezivao generacijski jaz nastao u posljednjih pedesetak godina, u kojem se sve više gubi generacijska veza prenošenja tih jela i ona zapravo nestaju. Sve ove zanimljive priče zaslužuju i pisanu formu, pa se muzealci toplo nadaju da će doći vrijeme i za takvo objavljivanje. Prezentacija projekta bit će za vrijeme rujanskog Aurea festa u Požegi, a onda će, prema dogovorima s ostalim muzejima, ta izložba putovati po cijeloj istočnoj Hrvatskoj, a nadaju se i dalje.

SLATINSKA KUHINJA

Kao i uvijek do sada kad su muzeji pokretali određene zajedničke akcije, Zavičajni muzej Slatina pridružio se i požeškom projektu Muzej u loncu. Za sudjelovanje u ovom projektu odlučili su se za dva glavna jela, na žufi rezance i bošpor, karakteristična jela za podravski dio ovoga kraja. Ravnateljica slatinskoga muzeja Dragica Šuvak kaže da nije bilo potrebno ići na teren, u pojedine kuće otkrivati ta jela jer “znamo da su mnoge žene naučile ta jela od svojih majki i svekrva, i htjeli smo vidjeti koliko su ona danas još sačuvana i koliko žene, koje i danas vode svoja obiteljska domaćinstva, kuhaju ta jela svojim obiteljima”.

- U razgovorima smo zaključili da ima i mnogo drugih jela koja bi se mogla prikazati u ovakvom programu. Sva ta jela odišu našom poviješću, jer ona čuvaju sjećanje na nekadašnje stanovnike i davna vremena. Imamo utjecaj orijentalne i mađarske, njemačke i češke kuhinje, i sve se to pomiješalo u loncu koji zovemo slatinska tradicijska kuhinja. Ona je izuzetno zanimljiva i bogata, i trebamo je i dalje otkrivati i njegovati. Osim Nedjeljke Grgić iz Slatine, koja kuha jela vaščanskog i sopjaskog kraja, te Marice Kenjerić i Marije Herbaj iz Čađavice, vjerujem da bi se i ostala sela mogla uključiti, te bi to bilo zanimljivo, a također bi se još mnogi odazvali da u dogovoru s Turističkom zajednicom nešto slično opet organiziramo u muzeju - kaže Dragica Šuvak.

NA ŽUFI REZANCI

Na žufi rezanci jelo je za koje mnogi nisu čuli, a u prošlosti je bilo karakteristično za ravničarska područja u kojima se uzgajala bundeva, ili buča, jer su sjemenke bundeve glavni sastojak jela. Osim prezentacije pripreme jela, Marica Kenjerić iz Čađavice predstavila je i bundevu kao prehrambenu namirnicu. Premda je prva asocijacija vezana uz stočnu hranu, bundeva je danas sve više zastupljena i na stolovima, jer se od nje spravljaju ukusna, zanimljiva i nutritivno bogata jela. Sjemenke bundeve imaju deset puta veću hranjivu vrijednost od ostatka ploda, a čine deset posto njegove ukupne težine. Esencijalnih aminokiselina ima više u sjemenkama bundeve nego u mesu, a uz lanene sjemenke, najbolji su izvor omega 3 masnih kiselina.

Na žufi rezanci nekad su se pripremali u vrijeme posta i nemrsa, upravo u korizmeno doba, jer za pripremu toga jela nije bila potrebna masnoća životinjskog podrijetla, a ukusno je i zasitno. Postupak je ovakav:

Tijesto načinjeno od brašna, vode i jednoga ili dva jaja treba razvaljati i izrezati na široke rezance. Sjemenke bundeve treba zapeći u pećnici, usitniti u mužaru i u posudi preliti kipućom vodom. Kuha se dodajući još vode da se dobije izgled današnje krem juhe. Važno je da se osim soli ne dodaju nikakvi začini ni masnoće, a jelo je masno koliko sjemenke ispuste vlastite masnoće. Kad zakipi, ukuhaju se rezanci i jelo je gotovo. U vrijeme dosljednog provođenja posta u tijesto se ne stavljaju jaja. Postoji i “suha” varijanta ovoga jela, u kome se kuhani široki rezanci posipaju usitnjenim sjemenkama bundeve. Marica Kenjerić ne navodi količine, jer kaže da svaka vrsna domaćica zna koliko je čega potrebno za članove njezine obitelji. A s obzirom na to da je i pučka pjesnikinja, predstavila je i svoju pjesmu o na žufi rezancima.

UKUSNI BIJELI I CRVENI BOŠPOR

Nedjeljka Grgić, Slatinčanka rodom iz Vaške, u općini Sopje, pokazala je kako se u njezinu kraju pripremao bošpor. Na masti se preprži brašno, a kad ono počne mijenjati boju stavi se sitno izrezani češanj bijelog luka. Kad se počne osjećati miris bijelog luka dodaje se rasol (od kiselog kupusa), a kad zakuha, uz miješanje dodaje se bijelo brašno umućeno u rasol. Ostavi se da još kuha da se zgusne, a ako je žestoko zbog kiseline rasola, doda se obične vode. Uz taj bijeli bošpor jede se prokuhana ili prepržena domaća kobasica. Bošpor ima i svoju “crvenu” verziju, a pravi se isto kao i umak od rajčice, ali se gustoća postiže s umućenim brašnom. U sopjanskom kraju neke domaćice još uvijek spremaju to jelo, premda je suvremeniji način života potisnuo iz upotrebe jela na koja su ljudi bili upućeni zbog starih običaja, ograničenog izbora namirnica ili siromaštva.

Piše: Petar ŽARKOVIĆ
Marica Kenjerić
Majkini rezanci na žufi

Naša majka jelo sprema

Taki recept svatko nema

Košćice je osušila

Pa u rerni popržila

U možđaru stuko japa

Udaranjem tvrdog štapa

Majka ih je odvejala

Na rešetu prosejala

Vrelom vodom zafurila

S rezancima dojurila

Skuvala ih na zgrušanoj žufi

Dok se društvo oko stola skupi

Jedu deca, stari, snaje

Majka svima i repete daje

Nasiti se sva družina

Majkinoga jela fina

Pamte deca još i danas

Kuvala je samo za nas

Pazila da zdravo bude

Odranila kršne ljude

Pa sad oni o tom zbore

I recepte nove tvore

Da zaborav ne izbriše

Stara jela što miriše

BLOGOSFERA STARIH RECEPATA

Na internetskoj stranici “Muzej u loncu” (www.muzejuloncu.com) pod stavkom Zašto blog Muzej u loncu?, zapisano je sljedeće:

Projekt Muzej u loncu pokrenut je sa željom Etnološkog odjela Gradskog muzeja Požega da poticanjem otkrivanja zaboravljenih jela, sakupljanjem starih recepata, rekonstrukcijom i dokumentacijom njihove pripreme, ispitivanjem kazivača i istraživanjem izvora i literature, pridonesemo rasvjetljavanju spoznaja o tradicijskoj prehrani Požege i Požeštine krajem 19. i početkom 20. stoljeća, te gastronomsko-gurmanskom profiliranju ovoga dijela Hrvatske. Jer, shvatili smo, prehrana nije samo pripremljeno i pojedeno jelo, ono je filozofija i navika, običaj i ponašanje, naprosto najživlja slika onih prije nas, čija su jela ovisila o socijalnom momentu, tradiciji, utjecajima doseljenika, modi i povijesnim trenucima. S obzirom na bogatstvo ove teme, blogu Muzej u loncu, samo je nebo granica: fotografijama pripreme zaboravljenih jela snimljenih na terenu, još ćemo dugo razmišljati i s Vama dijeliti zanimljivosti o tradicijskoj prehrani, prošlosti i običajima Požege i Požeštine. Za Dan muzeja 2012. godine naš blog Muzej u loncu pretočio se u izložbu 'Baš se nekad dobro jelo', koja zajedno sa začudnom pričom o prehrambenim navikama ovoga kraja i s degustacijom petnaestak najzanimljivijih jela, vrlo uspješno putuje, za sada po Slavoniji, Baranji i Srijemu. Eto, u želji da suvremenim tehnologijama premostimo današnji međugeneracijski jaz i doista iz prošlosti od naših starih naučimo poštovati hranu i uživati u njoj na sve moguće načine, od srca vas pozivamo da budete stalni posjetitelj ovog jedinstvenog Muzeja u loncu!

PROŠLOST NA TANJURU
Čudesni okusi od Virovitice do Iloka

Iz obilja tradicijskih jela Slavonije i Baranje, o kojima šira javnost malo zna, izdvojili smo nekoliko priloga predstavljanih na blogu “Muzej u loncu”. Primjerice, preporučamo kušati ćurka čorbu i gra sa zeljem, koji se pripremaju u Virovitici, zatim su tu čuveni začudni ćupteti iz Cernika, grenadir marš i damen kapric iz Osijeka, delicije po essekerskom šmeku, kao i niz jela iz Kopačeva (mađarski svatovi u kotliću!), a kad ste u Topolju nikako ne smijete propustiti kušati zavezance iz čudesne zemlje baranjske. Ima toga još, daklem, kliknite na spomenutu adresu i potražite staro tradicijsko jelo, krenite na odredište gdje se ono priprema i uživajte u okusima i mirisima nekih prošlih vremena.

Poenta cijelog projekta “Muzej u loncu” jest predstaviti jela u kontekstu običaja i prošlosti u kojoj su spravljana...

MAJA ŽEBČEVIĆ MATIĆ

Sva ta jela odišu našom poviješću, jer ona čuvaju sjećanje na nekadašnje stanovnike i davna vremena Slavonije i Baranje...

DRAGICA ŠUVAK

Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

Najčitanije iz rubrike