Sport
FINAL FOUR SEHA GST LIGE

Našičani definitivno nisu zalutali u Veszprem
Objavljeno 27. ožujka, 2015.
Hrvatski viceprvak nakon euronastupa okreće se domaćoj ligi

Vezani članci

EDI VEŠLIGAJ, MLADI VRATAR NEXE-a

Nisam se ničega bojao

Trener NEXE-a Zdenko Kordi svima koji u Veszpremu ostaju do kraja Final foura zaželio je “mnogo lijepog rukometa“.

Našičani su se odmah nakon poraza od Meškova u četvrtfinalu (28:24) zaputili kući. Ove sezone osuđeni su na autobuse i zrakoplove. Još u nedjelju bili su u Njemačkoj gdje su zaključili premijerni nastup u skupnoj fazi EHF kupa, da bi samo tri dana kasnije u Veszpremu završili svoj četvrti nastup u regionalnoj ligi. I prvi na završnom turniru.

Mogli su, a jesu li smjeli?

Našičani su “prvaci donjeg dijela tablice”, u osnovnom dijelu prvenstva osvojili su šesto mjesto, što im je donijelo i premijerni nastup na završnom turniru. Premda je zadržan naziv Final four SEHA Gazprom lige, prvi put ove sezone u završnicu je otišlo šest najboljih, što je omogućilo i Našičanima biti dijelom rukometne elite. U Veszpremu su četiri kluba iz Lige prvaka, čak tri kojima slijedi nastup u četvrtfinalu LP-a. I u tom društvu hrvatski viceprvak nije se nimalo obrukao niti bi itko zaključio da su „zalutali“ u Veszprem. Štoviše, za prikazanu igru pobrali su simpatije domaće publike koja definitivno zna što je rukomet i što su sudačke pogreške. Na neke od njih na štetu NEXE-a su i reagirali s tribina, premda su susret sudili domaći suci Balasz i Horvath.

NEXE je sigurno mogao iznenaditi Meškov. Pitanje je bi li mu to dopustili, procijenio je nakon susreta jedan kolega novinar.

Doista, mađarski su suci pokazali u prvom poluvremenu kako “drže stvari pod kontrolom”. Meškov, uostalom, ima u regionalnim sferama daleko veći utjecaj od NEXE-a i njima je sigurno što bolji plasman u SEHA ligi (lani su bili finalisti nap.a) strateški cilj. NEXE je svoju prigodu za iznenađenjem ili bar držanjem susreta “u egalu“ svih 60 minuta propustio u prvom poluvremenu. Imali su Našičani tri pogotka razlike, ali i osam minuta isključenja. U jednom trenutku i dva igrača manje. Uspjeli su se čak i obraniti, “potez dana”, a kandidat je i za potez završnog turnira načinio Albin Eter. Lijevo krilo NEXE-a s obučenim markerom nije se stigao vratiti na klupu već je ostao na golu i spektakularno obranio udarac Rutenke s krila. U tom razdoblju NEXE je u igri držala obrana. U napadu se već počela događati brzopletost, isforsirani šutevi i tehničke pogreške, što je kulminiralo u nastavku. Trener Zdenko Kordi upravo će trošenjem u obrani opravdati lošije napadačko izdanje i brojne tehničke pogreške.

- Odigrali smo prvi dio onako kako smo se dogovrili. Uštopali smo njihovu forcu što sigurno troši i bilo je pitanje koliko možemo izdržati. U drugom poluvremenu nije više bilo koncentracije u obrani i upali smo u zamku, jer to nismo uspjeli nadoknaditi u napadu. Da smo zadržali koncentraciju, bila bi utakmica sigurno napetija i zanimljivija.

Problemi s vratarima

Niz je i subjektivnih okolnosti zbog čega NEXE ipak nije došao do senzacije. Dio igrača koji vuku - Sokolić, Sakić ili Celebi, nisu protiv Meškova bili na vrhunskoj razini, a kakva je sigurno potrebna za senzacije.

- Nadam se da je riječ o prolaznim stvarima i da je samo danas naš ritam ostavio traga na igrače koje smo u zadnje vrijeme najviše koristili. Treba i podsjetiti kako se Meškov dva tjedna pripremao samo za našu utakmicu, a mi smo u tih dva tjedna imali svašta.

Pojavili su se i problemi s vratarima, ali, srećom, mladi Edi Vešligaj pokazao je kako se na njega može računati.

- Imamo definitivno problema. Juzbašić je ozlijeđen, a Perica je branio pod virozom, ali je kompletno lošeg imunološkog stanja, zbog čega će ići na dodatne pretrage. Vešligaju svaka čast, ali mislim kako bi bilo previše da započne ovakvu utakmicu. Generalno možemo biti zadovoljni. Pokazali smo da možemo, ali naravno izvedba je u konačnici mogla biti drukčija i bolja - zaključio je Kordi, kojem tek sada očekuje najteži dio zadaće.

Kako sačuvati mjesto u eliti? Biti dijelom SEHA lige, igrati protiv Meškova, Zagreba, Vardara ili Veszprema ili “povratak u hrvatski realnost“ gdje se, navodno, još uvijek igra domaća liga!

Iz Veszprema: Krešimir LACKOVIĆ
Možda ste propustili...

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

VAŽAN DOMAĆI ISPIT RUKOMETAŠICA OSIJEKA

Protiv Zameta motiv će biti i poraz iz prve utakmice na Kvarneru

Najčitanije iz rubrike