Preko portala gastroposao.eu lakše do zapošljavanja kuhara, konobara...
Objavljeno 27. ožujka, 2015.
Nakon uspješne kandidature i završetka procesa pregovora u sklopu IPA programa Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja - faza II (EuropeAid/134643/M/ACT/HR, HR.1.1.09-0033) Udruga za promicanje vrijednosti hrvatske gastronomske i enološke baštine “Gastronomadi” i Europski socijalni fond potpisali su ugovor o grantshemi u iznosu od 178.938,29 eura. Nepovratna pomoć, koju će financirati Europska unija, iznosi gotovo 170.000 eura, a ona će omogućiti da udruga “Gastronomadi” formira i implementira tehnološki jedinstven portal za usmjereno zapošljavanje u sektoru ugostiteljstva - gastroposao.eu.
Portal gastroposao.eu zamišljen je kao središnje i meritorno mjesto za pomoć pri zapošljavanju kuhara, konobara i drugog osoblja u ugostiteljstvu. Orijentiran je direktno na te struke, koje godinama trpe sustavnu nebrigu, iako su, s druge strane, ključni faktori najvažnije i najpropulzivnije gospodarske grane u Hrvatskoj – turizma.
Obraćajući se i posloprimcima i poslodavcima, kroz pomno osmišljen sustav krajnji mu je cilj pojednostavljenje ponude i potražnje radne snage, uz niz strukovnih filtara znanja, iskustva, želja, mogućnosti... i jedne i druge zainteresirane strane.
Projekt se provodi u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom, odnosno područnim uredima HZZ-a i županijske razvojne agencije VIDRA. Prema projektnom planu, novi bi portal trebao postati najveća specijalizirana burza rada za ugostiteljstvo, prije svega orijentirana na hrvatsko tržište, s planovima širenja na cijelu regiju. Provedba projekta počela je vlastitim snagama udruge “Gastronomadi” prije gotovo dvije godine, a projekt je uspješno prošao kandidaturu kroz IPA program za poticanje zapošljavanja te je iz EU fondova dobio 170.000 eura za svoj završetak.
Prema riječima Roberta Riplija, predsjednika udruge “Gastronomadi”, ključna zapreka za razvoj turizma u Hrvatskoj je problem kadra - kuhari i konobari mijenjaju radna mjesta više puta u godini i u pravom su smislu mobilni - tijekom sezone kontinentalci se sele na Jadran, a u jesenskom i zimskom razdoblju traže posao na kontinentu. S druge strane, vlasnici ugostiteljskih objekata, vrlo malo znaju o ugostiteljskim zanimanjima, imamo kontinuirano povećanje sive zone zapošljavanja i uz to školski sustav neprilagođen stvarnim potrebama tržišta. Cilj je portala gastroposao.eu spajanje ponude i potražnje u jedan sustav, objašnjava Ripli. Portal gastroposao.eu razlikovat će se od ostalih, općih, portala po verifikaciji kandidata i njihova znanja, kao i poslodavaca. Kandidati će se moći predstaviti i videoulomkom - što je novina u odnosu prema klasičnom predstavljanju i tipičnim životopisima.
Zoran Šimunić, voditelj projekta, istaknuo je da oko 25 % tržišta rada pokriva sektor ugostiteljstva te da je jedan od ciljeva da se u sljedeće tri godine obuhvati i obradi oko 10.000 potencijalnih kandidata za posao.
- Portal gastroposao.eu nije još jedan portal za zapošljavanje općeg tipa, na primjer, mnogi su kuhari po formalnom obrazovanju sasvim nešto drugo i njihova je kompetencija na općim portalima teško prepoznatljiva. Stoga smo uveli razne inovacije poput verifikacije sposobnosti, e-learninga na daljinu te call centra na koji će se javljati stručnjaci iz gastronomije, a ne informatičari – objasnio je Šimunić.
Uz “Gastronomade” partneri u projektu su HZZ Virovitičko-podravske županije te razvojna agencija VIDRA, koja je do sada realizirala oko 40 milijuna eura iz europskih fondova. Uz ovaj projekt udruga sa Županijom aktivno sudjeluje i u drugim projektima: tako su nedavno sudjelovali u postavljanju najsuvremenijeg studentskog restorana “Škola”, instant-proizvodi poput juha iz vrećica se izbjegavaju i svako se jelo priprema na kvalitetan i zdrav način.
Portal gastroposao.eu razlikovat će se od ostalih portala po verifikaciji kandidata i njihova znanja, kao i poslodavaca
10
tisuća potencijalnih kandidata za posao portal planira obuhvatiti i obraditi u sljedeće tri godine
Tomislav Tolušić
Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić predstavio je novoobnovljenu kuriju Janković, orijentiranu na cikloturizam (bicikliste). - Turizam ne može biti osnovna djelatnost županije, ali može biti dobar izvor zarade za njezino stanovništvo. Šimunić je naglasio da kroz DMC projekte Županija i “Gastronomadi” žele stvoriti novu gastronomsku sliku destinacije i od nje napraviti novu turističku ikonu.