TvObzor
JUDITA FRANKOVIĆ

Vlastita očekivanja gotovo je nemoguće dostići
Objavljeno 27. ožujka, 2015.
Svaka nova uloga ujedno je i najveći izazov, a tek vrijeme pokaže koji je od tih uspjeha bio doista uspješan, a koji manje uspješan

Mlada i uspješna Judita Franković (33) prvi glumački angažman ostvarila je prije samo deset godina (u HRT-ovoj seriji za mlade “Kad zvoni?“), a danas u svom životopisu ima zapisan zavidan broj uloga, među kojima su one u hvaljenim filmovima “Majka asfalta“, “Ćaća“, “Sonja i bik“ te u dramskoj seriji “Počivali u miru“, čiju drugu sezonu gledamo na Prvom programu HRT-a. Naravno, tu priča ne završava - Judita nam je najavila u kojim ćemo je projektima uskoro moći gledati. Evo što nam je još otkrila o svojoj karijeri u razgovoru za TV Obzor.

Nove dimenzije Lucije Car

“Počivali u miru“ ušli su u drugu sezonu. Možete li se prisjetiti same audicije, dobivanja uloge, reakcije na pročitani scenarij? Kako je sve to teklo?

- Sjećam se, kako ne. Tada sam još sva bila uživljena u snimanje filma “Sonja i bik“ i umorna došla na audiciju. Dobila sam dvije scene za odigrati i već tada mi se činilo da bi to mogao biti sjajan projekt. Nakon toga duže mi se vrijeme nitko nije javljao. U međuvremenu sam snimila još jedan film - “Djeca jeseni“ u režiji Gorana Rukavine, koji je režirao i prvu sezonu “Počivalih u miru“. Pozvana sam na informativni razgovor i već taj prvi razgovor bio je vrlo kreativan. Nakon nekog vremena potvrdili su mi da sam dobila ulogu.

Što je bilo dalje, kako ste se pripremali za ulogu?

- Zatim je počela priprema i istraživanje, razgovori s redateljima, šminkom, kostimima. Predložila sam da Luciji skratimo kosu, htjeli smo pomalo zatomiti sve neke ženske adute s kojima bi mogla igrati, bila je buntovnica sa stavom. U drugoj sezoni je odraslija, a za adute koje u prvoj sezoni nije koristila, sada više ili manje svjesno shvaća da su i oni dio igre. Taj segment je unio novi redatelj Goran Dukić, koji je Luciju želio malo omekšati i socijalno prilagoditi. Stoga u novoj sezoni imamo puno novih dimenzija Lucije Car.

Serija je pobrala hvalospjeve publike i kritike, osvojila nagrade i nominacije, a Lionsgate je otkupio prava na američku adaptaciju. Jeste li očekivali takav uspjeh prije početka emitiranja?

- Mnogo je truda uloženo u projekt i zato mi je posebno lijepo dobiti takva priznanja. Kako sam već rekla, čim sam odigrala one dvije scene na audiciji, predvidjela sam da je riječ o velikom projektu.

Svaka nova uloga je najveći izazov

Koja vam je uloga predstavila dosad najveći izazov? Je li to baš ona Lucije Car?

- Svaka nova uloga ujedno je i najveći izazov, a tek vrijeme pokaže koji je od tih uspjeha bio doista uspješan, a koji manje uspješan. Mislim da čovjek tek s nekim odmakom može hladne glave i koliko-toliko biti objektivan prema svojim ostvarenjima, uspjesima i neuspjesima.

Kad snimate “vruće“ scene, kao što je ona s Goranom Bogdanom u filmu “Sonja i bik“ ili, pak, s Goranom Navojcem u drugoj sezoni “Počivalih u miru“, kako se opuštate?

- Do sada sam imala redom sjajne partnere s kojima sam surađivala. To uvelike pomaže.

Nakon sjajno odigranih uloga i epiteta „glumice u strelovitom usponu“, mislite li da publika i kritika sada previše očekuju od vas?

- Vjerujte mi, najveća očekivanja imam sama od sebe. Ona su najopasnija i njih je gotovo nemoguće dostići.

Otkrijte nam koju vašu stranu javnost nikad ne vidi?

- Mislim da javnost nikad potpuno ne vidi naše pravo lice. Svatko se od nas u javnosti pojavljuje u određenim kontekstima. Pritom ne mislim da u tome ima nešto loše, dapače. To ostavlja više prostora za likove koje stvaram i za njihov što uvjerljiviji život.

Glumac treba neke stvari zadržati za sebe

Priželjkujete li da imate malo više privatnosti?

- Nemam pretjeranih neugodnih iskustava s prodiranjem u svoju privatnost, niti mislim da to privlačim ili nosim sa sobom. Kad je riječ o poslovnim i promotivnim obavezama vezano za projekt, to napravim profesionalno, a ostalo i nemam potrebu dijeliti. Glumac treba neke stvari zadržati za sebe i ostaviti prostora svojim kreacijama.

Osim u seriji “Počivali u miru“, gdje ćemo vas još moći gledati?

- Na ljeto izlazi treći dio omnibusa Zagrebačke priče čija su ovogodišnja tema blagdani i praznici. Sudjelujem u priči Vlatke Vorkapić “Na Tri kralja“, gdje mi je partnerica Ksenija Marinković. Mlada žena dolazi na blagdan Sveta tri kralja u posjet majci kako bi se riješila demona iz prošlosti. Nakon toga izlazi i dugometražni slovenski film za mlade u režiji Borisa Petkoviča, “Otkucaj ljubavi“ (originalnog naziva “Utrip ljubezni“). Tu igram zagrebačku studenticu violine, koja nakon rastave braka svojih roditelja odlazi kod majke u Ljubljanu gdje nastavlja studij. Riječ je o takozvanom omladinskom filmu, glazbenoj romantičnoj drami s klasičnom postavkom dvaju protagonista iz različitih sredina, s različitim interesima i životnim okolnostima, koje spoji jedan koncert i jedno ljeto. Uz romantični toplo-hladni odnos glavnih protagonista, u filmu ima puno glazbe i repanja. A testna projekcija u Ljubljani pokazala je da, iako su tinejdžeri možda i zeznuta publika, žele na ekranu vidjeti priče koje s njima komuniciraju. Partner mi je mlađi slovenski glumac Jernej Gašperin.

Razgovarao: Adrian ANDREJEK
NOVINARKA ĆE I ZAPJEVATI

Možete li nam otkriti neke sitnice vezane uz novu sezonu “Počivalih u miru“?

- Može, evo nekoliko zanimljivosti: “Počivali u miru“ je prva dramska serija radnjom smještena u Istri. U seriji se radnja odvija u gradiću Globinu koji u seriji “glume“ rti istarskog gradića Gračiśće - Draguć i Plomin. Svih deset epizoda završavaju s jednom od pjesama s prvog albuma pazinskog etnosastava Veja, koji je nominiran za Porina. Grupa se pojavljuje u jednoj od ključnih scena gdje su u njihovom orginalnom aranžmanu Alen Vitasović i Livio Morosin izveli pjesmu “Ne morem bež nje“. U seriji se pojavljuju i Gustafi s kojima Lucija Car i Damir Križman u jednom trenutku zapjevaju. Osim naših glumaca, u seriji se pojavljuju i sjajni slovenski glumci Jernej Šugman, Dario Varga te Boris i Sebastian Cavazza koji igraju isti lik - Brunu Vilinskog u mlađim i starijim godinama. U jednoj od uloga pojavljuje se i Zoran Prodanović-Prlja, frontmen riječke grupe Let 3. Snimanje je trajalo tri mjeseca, točno 72 dana, a zadnji dan snimanja bio je 30. prosinca 2014., nakon kojega je uslijedio završni tulum serije i prednovogodišnji tulum.

Možda ste propustili...

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

Najčitanije iz rubrike