Sport
IGOR BUDIŠA VODI SENIORE

Uloga trenera Metalca bit će mi golemo iskustvo
Objavljeno 26. ožujka, 2015.

Treća je bila sreća! Nakon uvodnog domaćeg poraza od Marsonije (0:1) i remija u Slavonskom Brodu s Livada Željezničarom (2:2) u trećem samostalnom vođenju Metalca Igor Budiša došao je do prve seniorske trenerske pobjede.

Njegova je momčad pretprošle subote svladala Bedem (3:2) i skinula ga s vrha nakon što su Ivankovčani tamo dospjeli etapu ranije. Budiša je na klupu četvrtoligaša s jugoistoka Osijeka zimus došao kao zamjena Vladi Biliću, s kojim je tako zamijenio i uloge. Tada je, naime, bio pomoćnik Tomislavu Rukavini u stručnom stožeru osječkog nogometnog prvoligaša gdje je, u međuvremenu, prvi trener postao Ivo Šušak i za suradnika izabrao upravo Bilića. Kako prvoligaš i četvrtoligaš od prošlog ljeta imaju tješnju suradnju baziranu na ustupanju većeg broja mladih igrača, logično je da iz Gradskog vrta na Jug 2 uz njih dođe i trener. Ta se zadnja promjena dogodila neposredno uoči proljetnog nastavka četvrtoligaškog prvenstva pa je Budiša imao složenu zadaću promptno pohvatati konce u svome prvom samostalnom vođenju seniorskog sastava.

- Iako iznenada, nisam dugo dvojio o preuzimanju klupe Metalca koji mi je matična sredina poslije koje sam krenuo u profesionalne vode i gotovo 13 godina igrao nogomet u inozemstvu za brojne klubove. Za Osijek nisam uspio zaigrati, ali sam prije dvije godine dobio prigodu raditi s mlađim kategorijama, a potom i asistirati u prvom sastavu, započeo je Budiša o svojim aktualnim trenerskim danima koji su u njegovu slučaju još “rani radovi”.

Praktički još uči. Usporedno polaže državnu Akademiju za ishođenje PRO licence nakon čega će mu biti otvorena željena trenerska vrata pri čemu mu je golema prednost aktivno govorenje i pisanje engleskog, njemačkog te ruskog jezika.

Svjestan je, međutim da do dosezanja najviše razine treba još dosta učiti i stjecati iskustva. Motiva i vremena mu ne nedostaje, o čemu kaže:

- Znao sam da će mi nakon igračke karijere trenerska biti logičan slijed i vjerujem da za taj posao imam smisla. Svakodnevno se nadograđujem i usavršavam, pri čemu će mi sadašnja uloga u Metalcu biti golemo iskustvo.

Budiša se zahvalio čelnicima Osijeka i Metalca na pruženoj prigodi.

- Zahvaljujem im se i vjerujem da ću pruženu prigodu opravdati. S obzirom na to da sam nešto manje od 20 godina proveo po profesionalnim, pretežito inozemnim, klubovima dolazak u amaterski je bio svojevrstan šok, ali sam se već priviknuo i prilagodio postojećim okolnostima. U ruke sam dobio mladu i potentnu momčad u kojoj ima dosta prostora za napredak i vjerujem da će se uz moj rad svi kvalitetno podignuti. Pri čemu ću i osobno dosta dobiti za ono za što se u konačnici pripremam - zaključio je ambiciozni 38-godišnjak.

Dražen LEKŠAN
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike