Novosti
SINDIKAT UMIROVLJENIKA:

Ministar vodi hajku na
prijevremeno umirovljene
Objavljeno 25. ožujka, 2015.

Vezani članci

BROJ AKTIVNOG STANOVNIŠTVA NA POVIJESNO NISKOJ RAZINI

Premladi umirovljenici: Prosječni radni vijek Hrvata je 31 godinu, treći je najkraći u EU

U Hrvatskoj je 44,66 posto tzv. starosnih umirovljenika, koji imaju prosječni staž od 31 godine i 8 mjeseci te ostvaruju prosječnu mirovinu od 2480,17 kuna, odnosno 78 kuna po godini. Istodobno tzv. prijevremeni starosni umirovljenici, kojih je 14,2 posto, imaju godinu rada plaćenu samo 65,4 kuna. U Sindikatu umirovljenika Hrvatske ističu da je stoga hajka na prijevremene umirovljenike suluda.

- Upravo oni daleko više i duže uplaćuju u mirovinski fond. Ne samo što su penalizirani trajnim odbitkom nego je i jedino njima ustegnuto pravo rada. Što bi se još moglo napraviti? Zabraniti bilo kakvo prijevremeno umirovljenje? Nije li to totalna glupost u zemlji s toliko niskom stopom radne aktivnosti starijih radnika i s toliko visokom stopom nezaposlenosti mladih? Je li onda u pravu Europska komisija kada kaže da je u RH previše prijevremenih mirovina? Nije li previše starosnih mirovina stečenih uz minimalne uvjete (premalo godina rada) ili, pak, uz posebne propise i uvjete (oko 100 beneficiranih zanimanja)? Nije li previše invalidskih umirovljenika, koji čine čak petinu svih umirovljenih u RH (20,26 %) - pita u ime SUH-a Jasna A. Petrović.

Začetnik takve lažirane harange na umirovljenike je, tvrdi Petrović, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić čiju ostavku SUH traži jer je “za njegova mandata svaki treći stanovnik Hrvatske stariji od 65 godina postao siromašan i socijalno isključen”.E.Soudil

Možda ste propustili...

POTPORE ZA BOLJE UVJETE STANOVANJA

Pomoć mladim poljoprivrednicima

HIPERTENZIJA, KRONIČNE PLUĆNE BOLESTI I DIJABETES NAJČEŠĆE SU BOLESTI

Sve starije stanovništvo traži dostupniju zdravstvenu skrb