Novosti
APSURD SUSTAVA

Supruga invalida ne može dobiti status njegovatelja, sustav kaže - nije član obitelji
Objavljeno 26. ožujka, 2015.
Ministrica Opačić kaže kako to pravo može biti otvoreno tek osiguravanjem novca

Život s osobom kod koje ne znate kad će doći do potencijalno smrtonosnog epileptičkog napada i koja je prikovana za krevet i potpuno nemoćna trpi bolove, te ne može živjeti bez tuđe pomoći, godinama proživljava Dajana Čotić iz Metkovića.

Ona bezuvjetno skrbi za 41-godišnjeg supruga Tonćija. Tonći je, naime, osoba s teškim oštećenjima zdravlja. Nastala su nakon stupanja u brak u kojem su supružnici dobili sina Ivana. U potpunosti je nesposoban za samostalan život i obavljanje najosnovnijih životnih funkcija i u tome mu svakodnevno pomaže supruga. Ipak, nakon što je zatražila pravo da bude njegovateljica, na prvostupanjskom i drugostupanjskom tijelu vještačenja odbijena je uz tumačenje da - nije član obitelji.

- Devet godina skrbim o Tonćiju i čekala sam 18 mjeseci da bih dobila rješenje prema kojemu kao supruga nisam član obitelji i nemam pravo na pomoć. Nema sumnje da je moja skrb o Tonćiju rezultat ljubavi i činjenice da sam njegova supruga, ali naknada koju bih dobila kao njegovatelj osigurala bi mi mogućnost da platim račune, da mogu djetetu priuštiti što mu treba. Ovako, radi njegove bolesti ne mogu biti u radnom odnosu. Živimo od 1250 kuna Tonćijeve invalidnine, 500 kuna socijalne pomoći i 200 kuna dječjeg doplatka koju dobiva moje dijete i to je sve - ispričala je Dajana koju 2. travnja očekuje ročište na Upravnom sudu u Splitu, kojem se žalila nakon dobivenog negativnog rješenja iz Ministarstva socijalne politike i mladih.

Unatoč medijskom pritisku i činjenici da je riječ o apsurdnom izostanku pravnog termina, a time i naknade za osobe koje bezuvjetno skrbe za svoje supružnike, čini se da se situacija po tom pitanju neće skoro izmijeniti. I dok obitelj Čotić čeka konačni završetak pravne bitke za koju vjeruju da će ipak biti donesena u njihovu korist, s istim se problemom bori i obitelj Šimić iz Viškova, kod Rijeke, gdje supruga Alisa danonoćno bdije uz nepokretnog supruga Marka. Da situacija bude gora, njih očekuje i deložacija, no iz Ministarstva socijalne politike i mladih za obitelji Čotić i Šimić, ali i za stotine drugih supružnika koji njeguju nepokretnog bračnog partnera, nema dobre vijesti, a država im sustavno ne omogućuje nikakvu materijalnu potporu. Neće ni u dogledno vrijeme, čini se, jer novca za tu kategoriju, koja čak i ne postoji u zakonskim odredbama - nema.

- U ovom trenutku nema zakonske mogućnosti plaćanja statusa njegovatelja u slučaju da se njeguje supružnik. Neodgovorno bi bilo da kažem da će se takvo što preokrenuti u ovoj godini, jer su sredstva u proračunu limitirana te nema dodatnih sredstava. O tome se može razmisliti, no tome mora prethoditi intervencija unutar sustava, izjavila je ministrica Milanka Opačić prilikom prošlotjednog otvaranja Odjela integracije Centra “Vinko Bek” u Osijeku. Pojašnjava kako je Ministarstvo namaknulo dio novca boljom preraspodjelom sredstava te kontrolom u sustavu i najavila da idu i korak dalje, točnije na dodatno sjedinjavanje naknada. Svaka racionalizacija, dodala je, može pridonijeti otvorenju nekog novog prava, no dokle god ne bude imala realizirane određene parametre, kaže, ne može obećati mogućnost novčane pomoći za supružnike.

Marija MIHELIĆ

Milanka Opačić

ministrica socijalne politike i mladih

Do 2007. godine ni u zakonu nismo imali termin roditelja njegovatelja

TražE izmjene zakona

Dodjeljivanjem osobnih asistenata Ministarstvo pobija sva odbijanja statusa njegovatelja supružnicima, dajući do znanja da je supruga član obitelji, ali da ne želi dati osobi s invaliditetom ono što joj pripada, jer štede novac na ovoj populaciji. Tražimo izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, jer osim ovog apsurda u kojemu je Tonćiju Čotiću uskraćeno pravo na njegu, sličnih je slučajeva na desetke. Status njegovatelja odbija se čak i djeci koja pohađaju neki oblik psihosocijalne rehabilitacije, školovanja i sl., bez obzira na to što im je nedvojbeno utvrđeno trajno najteže oštećenje zdravlja.

Možda ste propustili...