Mozaik
NATJECANJE UGOSTITELJSKO-TURISTIČKIH ŠKOLA

Estera Marić pobijedila na Gastru 2015.
Objavljeno 25. ožujka, 2015.
Na natjecanju je sudjelovalo 39 škola iz Hrvatske i Slovenije

Biograd na Moru bio je domaćin državnog i međunarodnog natjecanja ugostiteljsko-turističkih škola “Gastro 2015”.

Na natjecanju je sudjelovalo 39 škola iz Hrvatske i Slovenije, među kojima su bili učenici Srednje strukovne škole Vinkovci. Prvo mjesto u pripremanju menija osvojila je učenica 3.g razreda, po zanimanju kuharica, Estera Marić iz Vinkovaca. Učenicu je pripremao mentor iz te škole Mario Janocik, a natjecala se u kategoriji meni, koja obuhvaća hladno predjelo, juhu, toplo glavno jelo te desert. Estera je prvo poslužila hladno predjelo, koje se sastojalo od pileće roladice punjene špinatom i mrkovom, pjenice od piletine, kojoj je dodala špek za bogatstvo okusa, te je to servirala na slanom biskvitu, koji je bio polegnut na salatu od rikole, crvenog radiča i zelene salate, lagano začinjenu. Osim toga na tanjur je dodala reducirani aceto balzamico. Za juhu je odlučila poslužiti gustu juhu od graška, u koju je radi punoće okusa dodala mrkvu, celer, krumpir te korijen peršina. Pri posluživanju u juhu je dodala vrhnje za kuhanje, zbog kremastije konzistencije.

Za toplo glavno jelo imala je juneći hrbat bez kostiju kao zadanu temu. Pripremala ga je tako da je hrbat na vrućoj masnoći naglo popržila kako bi meso poprimilo rumenu koricu te kako bi se pozatvarale sve pore da bi meso zadržalo sočnost. Potom ga je pekla u pećnici. Kako bi dobila cjeloviti obrok, napravila je umak od pečenja, u koji je, radi bogatijeg okusa, dodala luk, suhe šljive, naranču te malo celera. Namirnice je prvo kratko popržila pa pirjala dok nisu omekšale te je umak protisnula. Jelo je imalo i prilog, kašicu od batata, čiji je okus oplemenila s malo protisnutog maslaca i vrhnjem za kuhanje. Kako bi zaključila jelo, Estera je skuhala brokulu, popržila šampinjone te balansirala cherry rajčicu. Estera je toplo glavno jelo, prema gastronomskim pravilima, složila na topli tanjur te poslužila. Na kraju menija dolazi desert, tart od prhkog tijesta punjen kašicom od jabuke. Obogatila je okus mljevenim orasima. Kašicom od jabuke napunila je dio tarta, a drugu polovinu tarta dopunila je kremom od sira. Kao dekoraciju te kao balans i upotpunu boja napravila je umak od višanja.

- Ovo iskustvo bilo je novo i vrlo ugodno za mene, upoznala sam nove ljude i vidjela različite izloške i zanimljiva jela. Drago mi je što sam proživjela ovo s bliskim, dragim prijateljima, koji su ujedno i odlično društvo, pa je zabava bila zajamčena, unatoč stresu i napetosti. Za državno natjecanje u Biogradu na Moru dugo sam se pripremala, usredotočeno i intenzivno. Dok sam se pripremala nikada nisam bila sama, iako sam trebala raditi u tišini i miru, no uvijek je netko bio oko mene, prijatelji, mladi kolege kuhari i, naravno, moj mentor Mario Janocik. On je slobodnijeg duha, opušten te je zbog toga pustio mene da osmislim svoje jelo, na svoj ga način poslužim, što mi je bilo od velike pomoći. Osvojeno prvo mjesto mnogo mi znači, jer je ovo posao koji volim i čime se želim baviti, pa su mi ovo natjecanje i postignuće dokazali da sam dobra u onome što radim. Drago mi je što sam cijelu školu učinila ponosnom, ali mi je još draže što je moja obitelj ponosna i zadovoljna - istaknula je Estera Marić nakon osvajanja prvog mjesta. Sad se priprema za Zlatnu jabuku, koja će se u Vinkovcima održati 17. travnja, gdje očekuje dobar plasman.

Mario KOKAJ
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike