Kultura
PREMIJERA DOKUMENTARCA O VELIKOM BISKUPU

Vrijeme je da Hrvatska i Europa vrate bar dio onoga što je Strossmayer njima dao
Objavljeno 26. ožujka, 2015.
Radman: Bude li odlučnosti i volje autora, možda se vratimo s dobrim igranim filmom.

Dokumentarni film o 200. obljetnici rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera i 110. godišnjici njegove smrti “Sve za vjeru i domovinu” premijerno je prikazan u Hrvatskom domu u Đakovu.

Ravnatelj HRT-a (u čijoj je produkciji film nastao) Goran Radman zahvalio je Gradu Đakovu, Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i svima koji su pomogli u nastajanju filma.

– Strossmayer je na neki način bio hrvatska legenda i drago mi je da smo dali vizualni i tonski doprinos. Možda i pobuda nekom autoru da krene u pravcu rekonstrukcije igranog sadržaja. Igrani sadržaji razvijaju se više godina, no bude li volje i odlučnosti autora možda se vratimo s dobrim igranim filmom, kazao je Radman.

– U onom što imamo i čime raspolažemo, nisu često i nužno samo materijalna ograničenja, često su to i autorska ograničenja, relevantnost pa i prava pristupa izvorima. Hoće li ovo biti inspiracija, poziv autorima, kreativnim ljudima da nastave raditi na tom, ne želim spekulirati. Ono što je Strossmayer materijalno ostavio je impresivno, ali koliko je ostavio duhovnog, to je jedno bogato područje istraživanja - dodao je Radman.

Nadbiskup Đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić kazao je kako se raduje što se HRT snimanjem ovog filma uključila u obilježavanje 200. obljetnice rođenja biskupa Strossmayera.

- On je uistinu čovjek kojim se možemo podičiti, jedna od najuglednijih ličnosti u drugoj polovini 19. st. koja je hrvatsko ime pronijela u ono vrijeme, i dok nismo imali svoje države, izvan naših hrvatskih granica. Zauzima se za hrvatske interese, mislim da je čovjek od kojega možemo i danas učiti. Sve za vjeru i domovinu! Možda mi koji puta malo i zaboravimo, odmah 'skočimo' na drugi dio, za domovinu. Međutim, on je iz svoje vjere, iz svojega odnosa prema Bogu crpio snagu i nadahnuće i za svoje domoljublje. Kao takav je uistinu čitav svoj život, sve svoje umne, fizičke, materijalne datosti, sve što je imao, stavio u službu svoga naroda. Kada imate jednog takvog čovjeka koji ne gleda na sebe, nego daleko šire, onda to mnogo godina nakon njega vidimo i prepoznajemo plodove njegova rada, veličinu jedne takve osobnosti - istaknuo je nadbiskup Hranić.

Premijeri filma nazočili su i nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić, župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, gradonačelnik Đakova Zoran Vinković i brojni drugi ugledni gosti. Gradonačelnik Vinković rekao je kako je ponosan, kao i svi njegovi sugrađani, što je Đakovo Strossmayerov grad.

- Vrijeme je da Hrvatska, vrijeme je da Europa vrate bar dio onoga što je Strossmayer njima dao, kazao je Vinković.

Premijera je održana u okviru programa 8. Dinoza, pa je program nastavljen prezentacijama akademija. Prvo su se predstavili studenti akademije iz Cluja djelom “Debut attempt”. Katica Šubarić, glumica i asistentica na UAOS-u, te članica ogranizacijskog odbora Dioniza rekla je da je Dioniz turbulentan i pun akcije.

- Nakon gostiju iz Cluja, predstavile su se akademije iz Splita i Austrije. Cluj su Mađari koji su manjina u Rumunjskoj, ali imaju akademiju na materinjem jeziku - rekla je Šubarić. Dioniz je jučer u prijepodnevnim satima nastavljen radionicama i jahanjem na đakovačkoj ergeli.

Maja MUŠKIĆ
Strossmayerov put

Dokumentarni film kronološki prati biskupov životni, vjerski i politički put, od rođenja u Osijeku do imenovanja za bosansko-srijemskog biskupa sa sjedištem u Đakovu, gdje će ostati 55 godina. Revolucionarna 1848., Bachov apsolutizam, Narodna stranka i nagodbe, Prvi vatikanski sabor, Sveučilište i Akademija u Zagrebu, đakovačka katedrala i mecenarstvo na području kulture, umjetnosti i znanosti – uporišne su točke ovog galantnog svjetskog putnika s đakovačkom adresom, rečeno je na premijeri filma.

Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike