Regija
PROJEKT EUROPSKE UNIJE I VIJEĆA EUROPE O MANINAMA I U BARANJI

Kneževim Vinogradima od 20.000 eura
Objavljeno 26. ožujka, 2015.

KNEŽEVI VINOGRADI - Unapređenje ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Europi, zajednički je projekt EU-a i Vijeća Europe, koji se fokusira na poboljšanje ostvarivanja prava manjina na raznim razinama vlasti. Projekt obuhvaća sustav donacija koje se dodjeljuju odabranim općinama i gradovima u sedam zemalja jugoistočne Europe: Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Kosovu i Hrvatskoj. Jedna od općina, korisnik donacije, i baranjska je Općina Kneževi Vinogradi.

- Općina Kneževi Vinogradi, kao korisnik donacije od strane EU-a i Vijeća Europe u ukupnom iznosu 20.000 eura, realizirat će projekt “Podrška manjinskim zajednicama u očuvanju manjinskih jezika u govoru i pismu”, kaže općinski načelnik Deneš Šoja. Ističe kako će im partneri biti Vijeće mađarske nacionalne manjine, Vijeće srpske nacionalne manjine i predstavnik njemačke nacionalne manjine općine Kneževi Vinogradi. Naglašava kako je cilj projekta promoviranje te osnaživanje jezika i kulturnog identiteta nacionalnih manjina s područja općine Kneževi Vinogradi kroz prevođenje internetske stranice Općine na manjinske jezike - mađarski, srpski i njemački, te kroz aktivnosti u zaštiti kulture - popisivanje i kategorizaciju raspoloživih knjiga na području općine koje su u vlasništvu nacionalnih manjina, udruga i institucija, te stvaranje baze podataka prikupljenih knjiga.

- Općina će u projektu sudjelovati s udjelom od 10 posto od ukupne vrijednosti projekta, a predviđeno vrijeme za implementaciju projekta je 12 mjeseci - podvlači Šoja. Osim Općine Kneževi Vinogradi, iz Hrvatske u projektu sudjeluju općine Bogdanovci i Gračac, te gradovi Pula, Čakovec i Pakrac.I.Getto

Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

Najčitanije iz rubrike