Regija
KONAČNO ČE SE RIJEŠITI RUGLA

Počinje uklanjanje dviju limenih
trgovina s belomanastirskog trga
Objavljeno 26. ožujka, 2015.
Tamo su postavljene osamdesetih godina prošlog stoljeća

BELI MANASTIR - Već godinama Belomanastirci postavljaju pitanje kada će s Trga slobode biti uklonjene 'limenke' (limene trgovine), smještene od križanja Ulice Imre Nagya prema autobusnom i željezničkom kolodvoru. U okoliš se, kažu pojedinci, uklapaju kao - šaka u oko, posebice one koje već duže vremena ne rade. Služe isključivo za ljepljenje plakata i u pravom smislu riječi gradsko su ruglo. Tamo su postavljene osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je počelo masovnije otvaranje privatnih tvrtki i pokretanje privatnog biznisa. Stariji Belomanastirci pamte nekoliko prodavaonica odjeće i obuće, pokoju prodavaonicu povrća, kioske, papirnice i slične objekte. Već tada je, tvrdi struka, učinjena pogreška budući da su gradski čelnici dopustili poprilično netipsko postavljanje limenih poslovnih prostora. Doduše, svaki od vlasnika imao je točno zadane dimenzije i materijal od kojega će ih izraditi, ali nitko nije razmišljao kako će ovaj dio grada izgledati deset ili dvadeset godina kasnije. Odlukom jednog od saziva postreintegracijskih belomanastirskih gradskih poglavarstava vlasnicima je određen najam gradskog zemljišta na kojem se 'limenke' nalaze, uz odredbu kako ih s tih mjesta nitko ne smije otjerati. Jedan od prijašnjih belomanastirskih gradonačelnika, Ivica Buconjić, 'limeni je kvart' svojevremeno nazivao 'Šabačkom mahalom', ali gradska odluka i privatno vlasništvo bili su jači od njegove želje za njihovim uklanjanjem. Tako je i sada. No, u posljednje se vrijeme tamo ipak počelo nešto događati.

- Sutra (danas, nap.a.) jedna od 'limenki' bit će uklonjena, a uskoro i druga. Obje su prestale s radom i vlasnici ih moraju ukloniti o vlastitom trošku - kaže Ivan Lovrenčić, gradski komunalni redar, potvrđujući informaciju kako one koje su u funkciji nitko ne smije micati. To mogu učiniti, dodaje, tek u trenutku kada najmoprimcu zemljišta istekne zakup, koji im neće biti produžen, kada prodavnice prestanu s radom, ili zbog nekog posebno važnog gradskog interesa. Inače, Grad od njihovih vlasnika godišnje inkasira približno po 3000 kuna. Lovrenčić podsjeća i na plan nastavka obnove gradskog središta koji u trećoj fazi predviđa njegovo uređenje do željezničkog i autobusnog kolodvora. U idejnom urbanističko-arhitektonskom rješenju gradske 'limenke' nisu našle svoje mjesto.

Ivica GETTO
PRI KRAJU RADOVI NA TRGU

I Lovrenčić je svjestan da treća faza obnove gradskog trga neće uslijediti ''sutra''. I budući da radovi koji su u tijeku još uvijek nisu gotovi, iako traju već šest godina. Podsjetimo, radovi na uređenju trga počeli su još 2009. godine, a tek ih ovih dana radnici darđanske Ekogradnje privode kraju.

Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

Najčitanije iz rubrike