Mozaik
SURADNJA S ANSAMBLOM HKUD-A OSIJEK 1862

Ana Rucner: Oduvijek
volim slavonsku tradiciju
Objavljeno 25. ožujka, 2015.
Drmeš jednostavno pršti veseljem i pozitivnom energijom

Ana Rucner inovativna je umjetnica s brojnim domaćim i stranim nagradama i priznanjima, a njezine izvedbe jednako su cijenjene u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Ana Rucner u suradnji s ansamblom HKUD-a Osijek 1862 i Duškom Topićem, Željkom Nikolinom i Tihomirom Slivkom snimila je video „Drmeš pleše cijeli svijet“, u kojem se predstavlja tradicija i kultura slavonskog plesa, a mjesto radnje je osječka Tvrđa. Proteklog je vikenda nastupila na tradicionalnom, 27. svečanom folklornom koncertu “Pozdrav proljeću i Strossmayeru” HKUD-a Osijek 1862.

Kako je došlo do suradnje s HKUD-om Osijek 1862?

- Ovu je suradnju pred nekoliko godina potaknuo pokojni Željko Čiki, dugogodišnji tajnik HKUDA Osijek 1862, humanitarac i čuvar tradicijske kulture. Ideja o suradnji gradila se postupno, jer je cijela obitelj Rucner, kao i ja, veliki prijatelj Slavonije. Svirali smo po slavonskim mjestima, vinskim cestama i podrumima, zaboravljenim crkvama i baranjskim livadama, godinama pridonoseći širenju slavonske tradicije i kulture. Kao rezultat nastala je prekrasna slavonska skladba "Drmeš pleše cijeli svijet", aranžera Duška Topića, koreografa Damira Doležala i producenta Željka Nikolina.

Volite li inače slušati tamburašku glazbu i imate li omiljenu skladbu?

- Volim, još 2008. godine imala sam solistički koncert uz orkestar Siniše Leopolda i izvela 20 djela uz orkestar i tamburaše. Doticaj s tamburom bio je i moj koncert u HNK-u uz tamburaški orkestar, jako volim tamburašku glazbu i volim je spajati s klasičnom, jer zajedno odlično zvuče. Nemam omiljenog izvođača, više ih je.

Veliki ste prijatelj Slavonije, često ste nastupali ovdje i, vjerujem, upoznali tradiciju i kulturu našeg kraja. Što vas je najviše dojmilo?

- Slavonija je poseban dio Hrvatske, srčan i pozitivan – takvi su ljudi, emotivni i gostoljubivi. Oduvijek sam još uz kvartet Rucner, ali i samostalno često nastupala po Slavoniji. Osječka Tvrđa, u kojoj smo i snimali dio spota “Drmeš pleše cijeli svijet”, posebno mi je mjesto, jako volim slavonsku tradiciju. Jako volim jesti perkelt i kulen, ma slavonska gastronomija općenito mi je vrlo draga i kad imam priliku uživam u tim specijalitetima. Volim i slavonsku kulturu i tradiciju i u Slavoniji imam mnogo dobrih prijatelja.

Kakve su bile prve reakcije publike na "Drmeš pleše cijeli svijet"?

- Sjajne. Nevjerojatno koliko se ljudima i u inozemstvu i ovdje spot svidio. Drmeš jednostavno pršti veseljem i pozitivnom energijom. Ta glazba i kola kao plesovi su jako veseli i ljudi vole tako nešto čuti. Kad izvodim Drmeš imam neku posebnu energiju, tako da se sigurno i jedan dio nje prenese na publiku i uvijek su vrlo velike ovacije.

Planirate li snimiti još koju skladbu s tamburašima?

- Svakako, jer već dugi niz godina to radim, tambura i violončelo su mi sjajna kombinacija. Bit će sigurno još zajedničkih suradnji s HKUD-om Osijek 1862, tek smo na početku i sigurna sam da je ovo tek početak jednog dugog i lijepog prijateljstva.

Kakvi su vaši planovi za 2015.?

- Planova je mnogo i svima se jako veselim. Uskoro se sprema turneja po Turskoj, zatim tu je ljetna turneja po Jadranu, svakako je važno spomenuti meni najvažniji projekt „Ana u gradu“, kojeg sam i osmislila u obliku četverodnevnog Festivala koji se održava od 18. do 21. lipnja u Dubrovniku i ove godine obilježava petu obljetnicu. Očekujemo svjetski poznatog pijanista Olivera Poolea i gitarista Lucu Luccinija koji je svirao s Boccellijem te bandoneonista Maria Stefana Pietrodarchija, dobitnika mnogih međunarodnih nagrada. Središnje događanje Festivala je moj koncert na prvi dan ljeta, u pet sati ujutro, na Srđu, uz izlazak sunca, pa tko bude u blizini neka svakako svrati. Očekuje me i turneja po Kanadi, a vjerujem da će biti još zanimljivih projekata.

Možemo li uskoro očekivati i vaš samostalni koncert negdje u Slavoniji?

- Vjerujem da ćemo i to uspjeti realizirati, radimo na tome.

Jeste li pokušali zaplesati drmeš i kako vam ide?

- Jesam, i to na snimanju spota i jako je zabavno. Nije baš jednostavan ples, potrebno je mnogo truda i vježbe, no vjerujem da ću ga jednom i usavršiti.

Tanja KVORKA

VOLIM JESTI

PERKELT I KULEN, MA SLAVONSKA GASTRONOMIJA OPĆENITO MI JE VRLO DRAGA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike