Regija
TEMATSKA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Nakon rasprave o cijenama,
prekinuta sjednica o predškolskom
odgoju u Vinkovcima
Objavljeno 24. ožujka, 2015.

VINKOVCI- O stanju u dječjim vrtićima na jučerašnjoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća izvijestio je Ivan Gale, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti. “Stanje u vrtićima jako je dobro, no stalno se prikazuje kriva slika. Govori se da su cijene previsoke, no njih određuje više faktora. Prehrana je na visokom nivou”, istaknuo je Gale.

“Vrlo sam iznenađen da je oporbenim vijećnicima jedini problem u gradu stanje u vrtićima kada znamo kakva je gospodarska situacija, nezaposlenost, kakvi su prihodi. Stanje u vrtićima među boljima je u Hrvatskoj, ekonomska cijena jedna od najnižih u državi. Po broju djece i odgojitelja smo među pet Hrvatskoj, tako da imamo izuzetno kvalitetnih 15 vrtića. Imamo gradske, vjerske i privatne vrtiće, znači razne mogućnosti za naše građane”, istaknuo je gradonačelnik Mladen Karlić.

“Kad govorimo o broju djece, u Centru za predškolski odgoj možemo reći da smo zadovoljni - u 23 odgojne skupine upisano je 428 djece. U odnosu na početak godine imamo upisanih novih 27-oro djece, među kojima 21 dijete s poteškoćama u razvoju. Problem je nedostatak sportske dvorane, što rješavamo preko Škole sporta”, kazala je ravnateljica Centra za predškolski odgoj Mirjana Pešec.

Predsjednik GO SDP-a Vinkovci, saborski zastupnik i gradski vijećnik Damir Rimac, istaknuo je kako je SDP tražio više od godinu dana tematsku sjednicu o predškolskom odgoju u Vinkovcima. “Grad do ove sjednice nije imao ustrojenu Mrežu dječjih vrtića, što je sustavno zanemarivano punih deset godina. Problem je da su privatnici svoje vrtiće otvarali pokraj gradskih. Donošenjem odluke o Mreži dječjih vrtića sad se neće moći graditi privatni uz gradske vrtiće. Drugi problem je previsoka cijena gradskih vrtića, gdje roditelji plaćaju 60 posto cijene vrtiće. Tražimo da se cijena vrtića smanji za 200 kuna. Trenutačno ona iznosi oko 650 kuna u gradskim, odnosno 750 kuna u privatnim vrtićima. Za nas u SDP-u djeca nisu trošak, nego ulaganje u budućnost”, istaknuo je Rimac.

SDP je predložio i da se uvede ekološki odgoj u vrtiće, da se napravi panel rasprava o temi “Predškolski odgoju u Vinkovcima 2025.”, te da se u Centar za predškolski odgoj uvede mini akademija zdrave prehrane, koju bi radio jedan nutricionist.

Donesen je Plan mreže dječjih vrtića na području Vinkovaca, a raspravljao se i sufinanciranju troškova boravka djece u gradskim vrtićima.

Nakon treće točke dnevnog reda, rasparave o cijeni vrtića, sjednicu su napustili SDP i HSLS. Sjednica je prekinuta, a nastavlja se u ponedjeljak. M. Kokaj

Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike