Autoglas
NOVA VOZILA ORUŽANIH SNAGA REPUBLIKE HRVATSKE

Spremni za budućnost
Objavljeno 24. ožujka, 2015.
Na Vojnom poligonu u Gašincima u petak su predstavljena nova borbena oklopna i terenska vozila Oružanih snaga Republike Hrvatske

Kako je tom prigodom okupljenim novinarima rekao direktor Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Dragutin Repinc, cilj ovog susreta bio je da se javnosti pokažu vozila koja su ušla i ulaze u operativnu uporabu Oružanih snage Republike Hrvatske (OSRH).

Sva ova vozila najnovije su generacije i pridonose povećanju operativnih sposobnosti snaga i ispunjavanju zacrtanih ciljeva sposobnosti u smislu opremanja OSRH, te u skladu s NATO Capability Targets, odnosno deklariranih postrojbi HKoV, specijalnih postrojbi i organiziranih snaga za sudjelovanje u operacijama potpore miru.

Prije svega tu je riječ je o oklopnim vozilima Patria. U OSRH-u raspoloživ je kao sanitetsko, logističko, zapovjedno i borbeno vozilo. Najmoderniji elektronski sustavi i Scanijin motor jamac su pouzdanosti i sigurnosti u svim uvjetima. Trenutačno je u operativnu uporabu uvedeno 16 vozila BOV Patria, uključujući i prvih šest jedinica koje su u Hrvatsku stigle iz Finske. U fazi pripreme za isporuku su 33 vozila, a do konca 2015. očekuje se prijam još 69 jedinica. Preostalih osam vozila naoružanih DUOS-om 30 mm bit će uvedeni u operativnu uporabu nakon potpisivanja dodatnih Ugovora.

Patrije stižu do kraja 2016.

Uvođenje u operativnu uporabu svih 126 Patrija planirano je do konca 2016. Osim na cesti i u terenskim uvjetima, naši domaćini su na jezeru Mlinac priredili i demonstraciju sposobnosti amfibijskih izvedbi Patrije.

Pored toga predstavljena su i vozila za prijevoz osoba i opreme u terenskim uvjetima (MRAP MAXX PRO), taktičko-terenska vozila, sanitetska vozila (HAGA), laka višenamjenska terenska vozila visoke pokretljivosti (HMMWV) i lako oklopno višenamjensko vozilo (IVECO LMV). Vozila oznake MRAP (Mine Resistance Ambush Protected) dobivena su odlukom vlade SAD-a putem programa pomoći naziva EDA (Excess Defence Articles), a na temelju kojeg je u Hrvatsku stiglo ukupno 212 ovih sigurnih vozila. Tako smo dobili 162 vozila MRAP M-ATV, 30 MRAP Maxx Pro Plus i 20 ambulantnih vozila MRAP RG 33 HAGA.

Vozila HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) OSRH također su dobile putem američkog programa pomoći i donacije zemlji partneru. Višestruka je korist od ovih donacija, a najbolje se ogleda u tome kako troškova za nabavu novog voznog parka nije bilo, vozila su vrlo malo rabljena (svega nekoliko tisuća kilometara na brojačima), vrlo moderna i sigurna, dok su troškovi održavanja i nabave dijelova također manji s obzirom na njihov veliki broj.

Zamjena TAM-ovih vozila

Donirana vozila raspoređuju se u postrojbe Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva za potporu i u Bojnu za specijalna djelovanje te će postupno zamijeniti postojeća TAM-ova vozila, koja su u prosjeku stara 30 godina, te ne posjeduju protubalističku i protuminsku zaštitu. Predviđeno je da se vozila koriste u manjim borbenim operacijama u urbanim i skučenim područjima, uključujući patrole, osiguranja konvoja, izviđanje, evakuaciju ozlijeđenih, transporta postrojbi i tereta te kao zapovjedno vozilo. U suradnji s američkim partnerima provodi se i obuka tehničara i vozača ovih vozila. Prigoda je iskorištena i za predstavljanje novog načina označavanja vojnih vozila, bez klasične registracijske pločice, nego s oznakom na samom vozilu.

U MORH-u smatraju kako će s ovim vozilima i u skladu s dugoročnim planom razvoja OSRH ostvariti da hrvatski vojnici budu spremniji, sposobniji, zaštićeniji i jači na bojištu.

Prema tom planu predviđeno je da imamo dvije gardijske brigade kao temelj za obranu suvereniteta, integriteta i neovisnosti RH, organizirane u sedam bojni. Jedna bojna u Slavoniji bit će oklopna, s tenkovima M84, dvije bojne opremljene oklopnim borbenim vozilima M80, tri bojne s 42 Patrije, a 4. bojna "Vukovi" bit će opremljena vozilima M-ATV. Tako su riješili da svih sedam postrojbi budu opremljene sustavima koji im pružaju sposobnosti koje su im potrebne.

Mato PAVLIČEVIĆ
Suvremena oprema

Osim borbenih vozila, novinari su mogli vidjeti i dio komunikacijsko-informacijskih sustava i kompletne suvremene opreme vojnika. Vozilima i opremom uglavnom se koriste snage kopnene vojske - Zapovjedništvo za potporu, Pukovnija vojne policije i Zapovjedništvo specijalnih snaga. S ovim suvremenim vozilima Oružane snage RH dobile su mnogo, prije svega u ispunjavanju ciljeva sposobnosti NATO saveza, a to je uvijek vezano uz povećanje pokretljivosti, zaštite ljudi i povećanje vatrene moći.

Donacija vlade SAD-a

MRAP vozilima pripadnicima Oružanih snaga RH osigurava se balistička i protuminska zaštita, čime se povećava operativna sigurnost i zaštita tijekom provedbe zadaća, a što predstavlja nadogradnju postojećih sposobnosti, a to će im omogućavati spremnije suočavanje s novim izazovima i ugrozama koje donosi budućnost. Ova vozila samo su jedna u nizu pomoći i donacija koju Hrvatska i Oružane snage Republike Hrvatske primaju od vlade SAD-a, kao i još jedna potvrda činjenice kako su Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner RH u području obrane.

Najčitanije iz rubrike