Kultura
NOVA HRVATSKA RIJEČ

Sanda Ham: Naš natječaj nije jedina naša bojišnica s tuđicama
Objavljeno 24. ožujka, 2015.
Riječi bi ponajprije trebale biti hrvatske zamjene za nepotrebne tuđice, poglavito anglizme

Tradicija izbora najbolje nove hrvatske riječi započela je 1993. kada je urednik časopisa Jezika akademik Stjepan Babić pokrenuo natječaj za novu riječ. Time je u hrvatsku jezičnu kulturu unesena novina jer se do tada najbolje nove riječi nisu proglašavale, a ni nagrađivale.

Isprva je natječaj ostao u skromnim okvirima,a veću je pozornost javnosti dobio tek kada je Zaklada dr. Ivana Šretera 2007. ponudila pokroviteljstvo smatrajući da Jezik provodi natječaj u skladu s vrijednostima za koje se zalagao dr. Ivan Šreter, a to su očuvanje i promidžba hrvatskoga jezičnoga i kulturnoga identiteta. Od tada nagrada nosi Šreterovo ime i svečano se dodjeljuje u rodnom Šreterovu mjestu Pakracu ili mjestu stradanja, Lipiku.

- Na žalost, ove godine ne ćemo imati slavodobitnike – među pristiglim riječima nemamo takve koje u potpunosti odgovaraju našem natječaju. Riječi bi ponajprije trebale biti hrvatske zamjene za nepotrebne tuđice, poglavito anglizme koji silovito ulaze u hrvatski jezik. Među 59 riječi koje su nam preostale kada smo izostavili one koje ne zadovoljavaju uvjete, izdvojili smo nekoliko tvorbeno boljih – odmrljivač (odstranjivač mrlja), filmojav (foršpan, trailer), poveznici(konektori), izlaznica (karta za izlazak iz tvrtke), dnevak (blog). Međutim, ni te riječi nismo mogli ocijeniti toliko uspješnima da bismo im dodijelili nagradu - kaže prof, dr. sc. Sanda HAm, predsjednica Povjerenstva koje riječi ocjenjuje.

Zanimljivo je, dodaje prof. Ham, da se i ove godine nude prijedlozi za selfie: uz prošlogodišnji sebić, samoslik i sebeslik, ove nam je godine pristigao i novi prijedlog – svojka (prema svoja fotka). Ipak, sebić je lani doista zapažen jer je postao predmetom komentara na mnogim društvenim mrežama.

Prisjetimo se dosadašnjih nagrađivanih riječi: suosnik (koaksijalni kabel), osobnica (osobna iskaznica), uspornik (ležeći policajac), raskružje (kružni tok, rotor), pretjecajnik (cestovni trak za pretjecanje), naplatnica (naplatna kućica na autocesti), proširnica (stent), borkinja, osobnik (OIB), ispraznica (floskula), osjećajnik (emotikon), dodirnik (touch screen), zatipak (tipfeler). Zabilježili smo kao bolje riječi: slavnik i slavnica (celebrity), zapozorje (backstage), bocar (osoba koja skuplja plastične boce), sunčaljka (ležaljka za sunčanje), krilnik (laptop), tjesnice (tajice), ubodnik (USB), kliznica (slajd), iskočnik (pop up prozorčić na računalima).

- Nemamo točne podatke u kojoj su mjeri naše novotvorenice zaživjele u upotrebi, osim za riječ zatipak (tipfeler) koju smo nagradili 2012. U godini dana svojega života upotrijebljena je 1 585 puta skupa sa svojim izvedenicama – zatipkati, zatipnuti, zatipkivati, zatipkan, zatipnut, zatipkovni, zatipkavanje i zatipkanost.Takva tvorbena plodnost svakako nije moguća u tipfelera pa se i tu pokazuje prednost hrvatskih riječi pred tuđicama. Bez obzira koliko su dugo tuđice u našem jeziku one se teško tvorbeno usustavljuju - ističe prof. dr. sc. Sanda Ham, u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

- Naš natječaj nije jedina naša bojišnica s tuđicama, u časopisu Jezik češće objavljujemo radove o novotvorenicama. Zanimljive su ispošljavanje za outsourcing, trut za dron,krstaš za kruzer,štapić za USB, ginolda za humanoidnu roboticu, patkarenje za slanja hoax poruka - kaže prof. Ham.

Do sada je provedeno osam natječajnih kola. Prof. Ham poziva čitatelje da sudjeluju u devetom kolu i da najviše pet prijedloga pošalju na Jezikovu e-adresu jezik.hr@gmail.com. Nagrade su primamljive – prva je 5 000 kn,druga 3 000 kn i treća 1 500 kn. Riječi ocjenjuje Povjerenstvo: predsjednica Sanda Ham, članovi Jasna Horvat, Hrvoje Hitrec, Mile Mamić, Mario Grčević, Nataša Bašić i Zvonimir Jakobović.

Narcisa VEKIĆ

Nekoliko tvorbeno boljih – odmrljivač (odstranjivač mrlja), filmojav (foršpan, trailer), poveznici(konektori), izlaznica (karta za izlazak iz tvrtke), dnevak (blog)

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike