Svijet
ODŠTETA ZA OKUPACIJU U DRUGOM SVJETSKOM RATU

Nakon Grčke i Rusije, svi će tražiti odštetu od Njemačke?
Objavljeno 24. ožujka, 2015.
Njemačka savezna vlada oštro odbacuje zahtjev za isplatom reparacije

Devedeset i dvije godine nakon kapitulacije, 3. listopada 2010. Njemačka je platila posljednju ratu ratne odštete za Prvi svjetski rat, a sada bi joj se moglo dogoditi da počne plaćati odštetu i za Drugi svjetski rat.

Isplata reparacija za razdoblje od 1914. do 1918. bila je regulirana Sporazumom o dugovima iz Londona iz 1953. Ukupne ratne reparacije koje je Njemačka morala platiti dostigle su današnjih 300 milijardi eura. Danas Grčka od Njemačke traži osnivanje stručne skupine koja će pronaći rješenje za ratnu odštetu koju traži Atena, piše dnevnik Süddeutsche Zeitung. Berlin je dosad to pitanje smatrao zatvorenim, no Grci tvrde da im Nijemci duguju još 162 milijarde eura. “Dogovorili smo se da ćemo zajedno načiniti ocjenu stanja bilateralnih veza Njemačke i Grčke", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, ne spominjući izrijekom ratnu odštetu. “Moramo pronaći način da s Njemačkom razumno razgovaramo o problemima”, istaknuo je grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kocijas. Njemačka vlada oštro odbacuje grčki zahtjev za isplatom reparacije. “Pitanje reparacija i odštete opsežno je i konačno razjašnjeno u pravnom i političkom smislu”, rekao je nedavno vladin glasnogovornik Steffen Seibert. Njemačka je od izbijanja krize Grčkoj pozajmila oko 65 milijardi dolara, a grčki premijer Alexis Tsipras nada se kako bi dio dugovanja trebalo prebiti s ratnom odštetom. Odštetu bi od Njemačke mogli zatražiti i Rusi. Procjenjuje se da će Moskva od Berlina tražiti 4 bilijuna eura, a takav potez tumači se kao odgovor na sankcije zbog sukoba u Ukrajini.

Eduard SOUDIL
PROTUTUŽBA ITALIJE ODBIJENA

Međunarodni sud pravde odbio je prije nekoliko godina protutužbu Italije u slučaju ratnih reparacija koje je skupina talijanskih građana tražila od Njemačke zbog ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata. Njemačka je krajem 2008. godine ICJ-u podnijela tužbu protiv Italije, nakon što je talijanski Kasacijski sud odlučio da ona mora platiti milijun eura odštete rodbini žrtava nacističkog masakra u selu Civitella u lipnju 1944. Četiri godine ranije isti je sud prihvatio i tužbu bivših fašističkih vojnika koje su nacisti nakon kapitulacije Italije deportirali u radne logore. Bojeći se presedana koji bi mogao dovesti do poplave sličnih tužbi, Njemačka je od ICJ-a zatražila mišljenje, pozivajući se na imunitet koji je kao suverenu državu štiti od progona u građanskim parnicama na stranim sudovima. Sud je tu tužbu prihvatio.

Najčitanije iz rubrike