Osijek
SVEZANOG PSA OSTAVILI DA UGINE UZ OBILAZNICU

Ešegović: Ne prođe dan a da ne dobijemo desetak dojava o brutalnosti prema psima
Objavljeno 24. ožujka, 2015.
Bush je bio uplašen, izgladnio i dehidriran

Psi su vrlo često žrtve ljudske bešćutnosti. Volonteri Udruge Pobjede, koji se brinu o napuštenim psima, kažu da su primjeri iživljavanja nad psima praktički svakodnevni.

Tako su intervenirali i ovih dana, nakon dojave da je nađen pas u vidljivo lošem stanju, svezan u grmlju uz obilaznicu. Očito je kako ga je netko tamo odveo i svezao da bi pas ondje i uginuo, bez hrane i vode, na dislociranom mjestu, usred polja, gdje ga nitko neće čuti. Srećom, jedan je sugrađanin u šetnji čuo zapomaganje nesretnog psa, pozvao je policiju, a onda je stigla i volonterka Maša Riznić.

- Pas je bio svezan vezicama s tenisica i od raslinja ga se nije moglo vidjeti, samo se čuo. Srećom, pas nije bio agresivan, pa sam mu, nakon što sam ga odvezala, dala hrane i vode. Bio je izgladnio i dehidriran, ali se nakon samo nekoliko zalogaja i gutljaja počeo maziti. Dali smo mu ime Bush jer je pronađen u grmu. Nakon što smo ga prevezli u Azil, pregledali smo ga, poskidali krpelje i provjerili ima li čip kako bi se moglo pronaći vlasnika. Čipa, naravno, nije bilo, kao što je i uobičajeno kod napuštenih pasa - kaže Maša Riznić. Volonterka dodaje kako je Bush mlad i umiljat pas koji je postao “azilant” i sad traži svoje udomitelje.

Bushev slučaj, nažalost, nije izoliran, potvrđuje i volonterka Klara Ešegović, koja kaže da telefon udruge dnevno zazvoni bar desetak puta s raznim dojavama.

- Samo telefonom primimo desetak dojava, a tu su još i e-mailovi, poruke preko Facebooka i slično. U tim dojavama dobivamo informacije o doista svemu - mučenju, izgladnjivanju, zlostavljanju, napuštanju, ozljeđivanju i drugim brutalnostima nad životinjama. Posebno je teško kada iziđemo na teren i u vrećicama nađemo crvljive, ali još žive štence od samo nekoliko dana. Zbilja je grozno kada razmišljam kakvi su to ljudi u stanju takvo što učiniti - ističe Ešegović.

Ivan SEKOL
ZAKON DOBAR, ALI SE NE PROVODI

Ljubitelji životinja i ovaj put ističu kako Zakon o zaštiti životinja nije loš i na papiru donosi okvire postupanja sa životinjama i njihova konkretna prava, ali taj se zakon, nažalost, ne provodi. Iz Udruge Pobjede prstom upiru i na policiju i na Veterinarsku inspekciju, ali i na sudstvo, koje, prema njihovu mišljenju, propušta priliku počinitelje raznih zvjerstava nad životinjama adekvatno kazniti.

- Obavezu čipiranja i cijepljenja još uvijek mnogi izbjegavaju. Od pasa koji završe u Azilu oko tri posto ih bude čipirano, a druge mi čipiramo kada ih preuzmemo. Preostaje nam apelirati na savjest i na odgovoran pristup pri ulasku psa u obitelj - objašnjava Ešegović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike