Osijek
SAJAM KARIJERA U ZDRAVSTVU DRUGI PUT U OSIJEKU

Liječnica Tea: Želim otići dok
se još nisam zabetonirala
specijalizacijom i kreditima
Objavljeno 24. ožujka, 2015.
Među onima koji razmišljaju o odlasku iz Hrvatske sreli smo čak i učenike Medicinske škole

Mlada liječnica Tea Aničić prošle je godine završila studij medicine na osječkom MEFOS-u, a prije nekoliko dana i obvezno petomjesečno stažiranje.

O specijalizaciji u Hrvatskoj za sada ne razmišlja i glavni joj je cilj zajedno s budućim suprugom, koji je inženjer strojarstva, pronaći posao u Njemačkoj.

Upravo zbog toga došla je jučer obaviti razgovore s potencijalnim poslodavcima na sajam karijera u zdravstvu “Careers in White International”, a koji se jučer drugi put održao i u Osijeku.

- Odradila sam staž u Slavonskom Brodu, a o odlasku razmišljam zbog boljih uvjeta života i mogućnosti napredovanja te dinamike posla i tehnologije. Cilj mi je da odem odmah dok se još ne zabetoniram ovdje specijalizacijom, koju onda treba još jedno desetljeće odrađivati. Svi kolege koji su bili na razmjeni kao studenti i okusili rad tamo žele se vratiti. Konkretno me zanima južna regija Njemačke, odnosno Bavarska, jer je najbogatija. Uskoro se udajem, a budući suprug je iz strojarske branše, inženjer je strojarstva. Kako je u Bavarskoj i autoindustrija, i on bi vjerojatno lako dobio posao, što je ovdje za njega nemoguće. Nemamo kredita, a još ni djece, pa nas ništa ne drži u Hrvatskoj, te želimo otići dok smo još slobodni - iskrena je mlada liječnica Tea.

Slično razmišljaju već i srednjoškolci pa smo jučer na sajmu poslova na koji su došli predstavnici bolnica iz Njemačke, Austrije, Francuske, Belgije, Danske te cijele sjeverozapadne Europe susreli i učenicu osječke Medicinske škole Valentinu.

- Odlazak u inozemstvo mi je alternativa ako ovdje ne upišem fakultet. Ponude su vrlo primamljive i mi već sada znamo da je posao medicinskih sestara i tehničara u Njemačkoj vrlo cijenjen. Plaće su veće, život je lagodniji. Uistinu želim raditi ono što volim, ali i da se mogu brzo zaposliti, što kod nas često nije moguće. Posjedujem B1 razinu njemačkog jezika, a kako sam tamo rođena, imam i prijatelje u Njemačkoj, te se cijeli život vidim negdje vani. Slično je i s mojim kolegama koji sanjaju o Švicarskoj i Švedskoj - priznaje Valentina.

No, medicinske sestre iz Hrvatske žele otići i nakon 20 godina karijere, a jedna od njih je i Kristina Diklić iz vinkovačke bolnice, gdje radi kao instrumentarka u operacijskoj dvorani.

- Kod nas nema nikakve mogućnosti većeg napredovanja. To što jesi, jesi. Stoga sam došla vidjeti kakve su mogućnosti odlaska. Iz vinkovačke bolnice u Njemačku i Dublin otišlo je već desetak medicinskih sestara i one tamo za tri mjeseca zarade moju godišnju plaću. Kako je suprug djelatnik Hrvatske vojske i uskoro će u mirovinu, a djeca na fakultete, nas ništa ne drži da se ne preselimo na zapad - iskrena je Kristina.

Recimo kako je lani ovaj sajam u Osijeku posjetilo oko 300 zainteresiranih medicinskih djelatnika, a statistike pokazuju da 20 posto od onih koji se raspituju na kraju i odu na zapad.

Nefreteta Z. EBERHARD
WEB-STRANICA NUDI MOGUĆNOST DA POSLODAVCI TRAŽE VAS

Na jučerašnjem “Careers in White” naglašeno je i kako su agencije koje su fizički stigle u Osijek samo manji dio onih koje preko njihove web-stranice nude poslove. Na web-stranici svaki pojedinac može napraviti svoj profil i staviti svoj CV, te postoji opcija da poslodavci njih pretražuju. Tako je lani fizioterapeutkinja iz Splita dobila posao u Irskoj, iako na splitskom sajmu nije našla ništa za sebe. No, dva tjedna poslije kada je aplicirala, dobila je ponudu i otišla u Irsku - priča Lidija Kopecki, PR sajma za Hrvatsku.

Nijemci vrbuju i studente

Najveći hit na ovogodišnjem sajmu karijera u zdravstvu njemačka je tvrtka “My-time-work”, koja za njemačke poslodavce vrbuje već i studente i stažiste medicine.

- Pogrešno je mišljenje da u Njemačkoj posao mogu naći samo specijalisti. Jasno da je njima lakše, ali mi nalazimo posao svima. Ono što je neophodno je da se u Hrvatskoj odradi pet mjeseci prakse, a zatim je jednostavno. Tada mladi liječnik treba reći koju specijalizaciju i gdje želi, te mu mi kažemo je li ostvarivo ili ne. Ako su želje prevelike, nudimo alternativu. Naša je glavna preporuka da se liječničke dozvole ne rade na svoju ruku jer se može napraviti puno pogrešaka. Svaka njemačka regija ima svoja pravila, te s dozvolom za Bavarsku ne možete raditi u Baden Wurtenbergu. Mi rješavamo sve, od nalaženja posla do stana, pa i priključka za telefon, a proviziju uzimamo isključivo od bolnica za koje radimo - objasnio je predstavnik tvrtke “My-time-work”.

Možda ste propustili...

GALA SVEČANOŠĆU ZAVRŠILA 10. KREATIVNA RIZNICA

Svi smo mi revolucionari!