Regija
USKORO SLIJEDI KONAČNA ODLUKA

Kako će u budućnosti funkcionirati
vatrogasna služba: Rješenje je zajednička
profesionalna postrojba za cijelu Baranju
Objavljeno 24. ožujka, 2015.

BELI MANASTIR - Na općinskim vijećima baranjskih jedinica lokalnih samouprava i njihovim načelnicima konačna je odluka kako će u budućnosti funkcionirati vatrogasna služba u Baranji. O preustroju jedine baranjske profesionalne vatrogasne postrojbe, one u Belom Manastiru, priča se već godinama, a posljednjih godinu-dvije načelnici baranjskih općina su se pet puta sastajali kako bi pokušali dogovoriti sudbinu JPVP-a. Belomanastirski profi vatrogasci imaju jasno zacrtan plan i program koji, uvijek iznova, prezentiraju općinskim čelnicima.

- Jedino kvalitetno rješenje suosnivanje je jedne zajedničke profesionalne vatrogasne postrojbe. Na taj bismo način dobili veća sredstva od države, na mjesta intervencije stizali bismo u zakonskom roku od 15 minuta, a otvorilo bi se i nekoliko radnih mjesta. Prošlotjedni sastanak bio je posljednji i sada očekujemo odluke - objašnjavaju u JPVP-u, naglašavajući kako bi, u slučaju da općinska vijeća prihvate njihov prijedlog, djelovala i dva ''isturena punkta'' postrojbe - u Dardi i Kneževim Vinogradima. Više se ne bi događali ni apsurdi da belomanastirski vatrogasci prilikom izlaska na teren prvo nazivaju načelnika općine u kojoj bi trebali intervenirati i pitaju smiju li doći ili ne.

- To nam se dogodilo nedavno. Nakon što smo zaprimili dojavu o požaru, 13 minuta potrošili smo na razgovor s načelnikom, i tek nakon njegova blagoslova krenuli gasiti požar. Sigurno je da za 15 minuta nismo mogli stići na mjesto intervencije - žale se vatrogasci, navodeći kako mjesni DVD-ovi ne mogu tako kvalitetno odraditi posao, što se ne odnosi samo na požarne već i tehničke intervencije, prometne nesreće primjerice. Do sada su se koplja lomila najčešće oko udjela u zajedničkoj postrojbi. Vatrogasci predlažu da on bude sukladan površini općina, što je, čini se, jedino normalno rješenje. Zakonski gledajući, JPVP Beli Manastir zadužen je samo za gašenje požara u jedinom baranjskom gradu i prigradskim naseljima, za što i dobiva decentralizirana sredstva iz državnog proračuna. Gradonačelnik Belog Manastira koji sukladno zakonu osobno odgovara za rad postrojbe, ako ne dođe do dogovora, postrojbi može čak i zabraniti izlazak na intervencije u bilo koju baranjsku općinu, što nikome ne bi koristilo.I.Getto

INTERVENCIJE BESPLATNE

“U slučaju da načelnici, odnosno općinska vijeća, prihvate naš prijedlog, i izradimo zajednički akt procjene ugroženosti od eksplozija i požara, požarne i ostale intervencije baranjske općine ne bi koštale ništa, što za sada nije slučaj. Ostala bi im samo zakonska obveza financiranja vlastitih dobrovoljnih vatrogasnih društava”, kaže Daniel Časar, zamjenik zapovjednika JPVP-a Beli Manastir, naglašavajući kako se nada da će njihov prijedlog konačno biti prihvaćen. Akt o suosnivanju i procjeni ugroženosti od eksplozija i požara u Zagreb bi trebali poslati do rujna, čime bi JPVP bio uvršten u proračun za iduću godinu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana