Regija
VODOOPSKRBA NA POPLAVLJENOM PODRUČJU

U Račinovcima i Đurićima voda nije
za piće, a kada će biti – ne zna se
Objavljeno 24. ožujka, 2015.
Mještani se opskrbljuje flaširanom vodom preko Crvenog križa

ĐURIĆI – Već više od deset mjeseci mještanima Đurića i Račinovaca dijeli se pitka voda iz donacije, jer voda iz lokalnog vodovoda, odnosno zdenca koji opskrbljuje ta dva sela u istočnom dijelu županjske Posavine, nije za piće.

- Nakon poplava došlo je do puknuća cjevovoda, voda se pomiješala s poplavnom, u i njoj su bile velike količine željeza, bakterija… Kvar je saniran i poduzete su sve potrebne mjere na uspostavljanju sustava vodoopskrbe, no voda nije preporučljiva za piće. Nakon ovih posljednjih oborina u vodi ponovno imamo malo veće količine nitrita, što je posljedica procjeđivanja tla. Okolo su, naime, poljoprivredne površine koje su tretirane umjetnim gnojivima i ostalim, a kroz koje su prošle velike količine vode. Dok se taj problem ne riješi i dok ljudima ne osiguramo kvalitetnu i zdravstveno ispravnu vodu za piće, redovito ih se opskrbljuje flaširanom vodom preko Crvenog križa - pojašnjava direktor drenovačkog komunalnog poduzeća Branimir Filipović.

Drenovci su priključeni na regionalni vodovod, a od Hrvatskih voda i od Vinkovačkog vodovoda već je odavno zatraženo da se priključi i krak Đurići - Račinovci. A kada bi to moglo biti, Filipović nam nije mogao reći jer ta investicija nije u njihovoj nadležnosti.

- Poražavajuća je činjenica da je Hrvatska ušla u EU, a da njeni stanovnici još uvijek nemaju pitku vodu. Ovo naše rubno područje na tromeđi godinama je sustavno zapostavljano, nisu nam osigurani ni osnovni uvjeti za normalan život. U svibnju nas je Sava potopila, uništila sve što smo imali, a sada nas se opet zaboravlja, opet smo zadnja rupa na svirali - ogorčeni su mještani. Prisjećaju se da im je nakon poplave obećano da će po hitnom postupku biti priključeni na regionalni vodovod, a sada to više nitko i ne spominje.

- Tuđa rana nikoga ne peče. Pa neka gospoda u Zagrebu i njihove obitelji pokušaju samo jedan dan biti bez pitke vode, pa će vidjeti kako je to. Bar da nam u selu stave obavijest o tome kada se i u koje vrijeme dijeli flaširana voda, pa bi nam bilo puno lakše. Prošli ponedjeljak dobio sam dva kartona po šest boca od litru i pol, a u petak, dok sam čuo da se dijeli i otišao do Doma, već nikoga nije bilo - požalio nam se mještanin Đurića.

Svi se oni pitaju koliko dugo će još biti građani drugog reda i koliko će još godina morati čekati da u svojim kućama odvrnu slavinu i napiju se zdrave vode iz lokalnog vodovoda, ili resorno ministarstvo i Hrvatske vode smatraju da je to za njih luksuz na koji nemaju pravo.

Kada će Đurići i Račinovci biti priključeni na regionalni vodovod jučer nam nije mogao odgovoriti ni direktor VVK-a Dražen Milinković. I osobno negoduje zbog toga što se taj projekt, koji je uredno pripremljen i kandidiran prema Hrvatskim vodama, pregledan i usuglašen, već nekoliko puta prebacuje iz jednog programa i fonda u drugi tako da više uopće nema informaciju o tome, “sve to i dalje stoji u zraku, i tako već tri godine.”

Uspostavljanje javne vodoopskrbe na poplavljenom području županjske Posavine bilo je jedna od osnovnih pretpostavki za stvaranje uvjeta za normalizaciju života i povratak ljudi kući nakon poplava u svibnju prošle godine. VVK je uložio maksimalne napore i u rekordno kratkom vremenu osigurao dostatne količine pitke vode koja se cisternama dostavljala u poplavljena sela. Pristupilo se i što hitnijem osposobljavanju i dezinfekciji cjevovoda i postojećih zdenaca. Zbog izvanredne situacije koja je pogodila Cvelferiju, u suradnji s Hrvatskim vodama odlučeno je da će se tamošnja sela po hitnom postupku priključiti na regionalni vodovod.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Spas je regionalni vodovod

Regionalni vodovod svoju je važnost pokazao upravo u svibnju prošle godine, u kriznoj situaciji, kada je Sava prijetila općim potopom županjske Posavine, jer u naseljima gdje je prošao, vodoopskrba ni u jednom trenutku nije bila prekinuta. Kvalitetnu i zdravstveno ispravnu pitku vodu cijelo vrijeme imala su poplavama ugrožena naselja - Županja, Bošnjaci, Posavski Podgajci, Štitar i Babina Greda. U interventnim mjerama što hitnijeg priključka na regionalni vodovod uvršteni su Gunja, Drenovci i Rajevo Selo, a očekivalo se da će aktivnosti ubrzo krenuti i na vrbanjskom području te u Račinovcima i Đurićima, ali to se nije dogodilo…

Bar da nam u selu stave obavijest o tome kada se dijeli voda, kažu Đurićani

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike