Zdravlje
OMILJENI OBROCI I NISU TAKO LOŠI

Što je zdravije, a što manje deblja: pizza ili špageti?
Objavljeno 23. ožujka, 2015.

Špageti bolonjez ili pizza? Usporedite adute tih dvaju talijanskih specijaliteta i odlučite se što želite postići.

Uravnotežena prehrana: izaberite pizzu

Pizza je kompletan obrok. Sadržava spore šećere (tijesto), kalcij (sir), bjelančevine životinjskog (meso, sir) i biljnog podrijetla (tijesto), biljna vlakna, minerale, vitamine (šampinjoni, paprika, rajčica) i nezasićene masti. Da bi obrok bio još zdraviji, odlučite se za one vrste pizze koje sadržavaju razno povrće ili ju jedite uz salatu, a za desert uzmite voće.

Tjestenina nema naročitu hranjivu vrijednost. Recimo, špageti karbonara ne sadržavaju vitamine, tjestenina s umakom od povrća nema bjelančevina, a u špagetima bolonjez nema kalcija. Ako tjesteninu jedete bez ikakvog umaka, nećete unijeti potrebne vitamine, mineralne soli i biljna vlakna. Zato je najbolje odlučiti se za recept koji sadržava i namirnice biljnog podrijetla i meso (špageti bolonjez, recimo) i začiniti ih žličicom parmezana. Obrok završite nekim voćem.

Pazite na liniju: izaberite tjesteninu

Pizza je kaloričnija od tjestenine, koja podrazumijeva iste sastojke. Sto grama pizze margerite ima 230 kcal, a 100 grama špageta s umakom od bosiljka ima 190 kcal. Pizza je također obično obilnija od porcije špageta. Ako ipak više volite pizzu, a pazite i na svoj struk, dajte prednost napolitani, vegetarijani i margeriti (800 kcal) pred calzone ili quatro formaggi pizzom (1800 do 2000 kcal).

Ista količina tjestenine lakše će vas zasititi zato što ima više sporih šećera. Izbjegavajte specijalitete koji podrazumijevaju masne tvari. Recimo, špageti karbonara imaju 1000 kcal na 250 grama, a s preljevom od četiri vrste sira 900 kcal na 250 g. To znači da su prekalorični i da usporavaju probavu. Suzdržite se od dodavanja parmezana, koji sadržava zasićene masti.

Potrebna vam je energija: Može i jedno i drugo

Tijesto, koje čini osnovu pizze, sadržava sol, brašno, vodu i kvasac. Vrlo je bogato sporim šećerima (škrob), koji nam osiguravaju potrebnu energiju. Ali pazite: ne pretjerujte s tim specijalitetom jer se šećeri mogu negativno odraziti na probavu i izazvati pospanost.

Tjestenina se pravi od brašna, koje sadržava gluten, proteinsku supstanciju koja veže škrob (spori šećeri). Glicidi se tako postupno oslobađaju i dospijevaju u krv, sprječavajući naglu pojavu umora zbog hipoglikemije. Zato je tjestenina idealan obrok za sportaše i aktivne osobe.(T.K.)

Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike