5. SARMIJADA I PROVIJADA - KUHALO I PEKLO OSAM EKIPA
Objavljeno 23. ožujka, 2015.
U pripremi proje iskazale su se članice KUD-a iz Banove Jaruge
Vezani članci
33. PAPUČKI JAGLACI
NOVA GRADIŠKA - Umijeće pripremanja sarme na Sarmijadi i provijadi pokazalo je osam ekipa - članovi KUD-ova iz Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije te učenici novogradiške Industrijsko-obrtničke škole. Manifestaciju organiziraju novogradiška Turistička zajednica, restoran Slavonski biser i udruga Čuvari pučke kulturne baštine “Tkanica”. Poticaj je bio, kaže direktorica TZ-a Dinka Matijević, to što je Slavonija poznata po gastronomiji. Ideja je prije pet godina pala na pamet Ivici Grgiću, vlasniku Slavonskog bisera, koji voli i podržava tradiciju, a u Slavoniji, veli, teško bez sarme prolaze kako veseli, tako i tužni događaji.
Smjesu od mesa, riže, luka, češnjaka, domaće paprike i drugih začina svatko je napravio po svom ukusu, a umotani valjci, ispod kojih se krčkala slanina ili komad šunke, ubrzo su iz osunčanog dvorišta Slavonskog bisera nadaleko širili zamaman miris... I dok se sarma lagano kuhala, nepcu se moglo udovoljiti raznim slanim i slatkim ponudama. Branka Ščukanec iz Brčevca ponudila je “peru”, specijalitet iz vrbovačkog kraja od dizanog tijesta, sira, jaja, a Vranovke (pjevačka skupina Vranovci-Bukovlje) na lijepo uređenom stolu naslagale su sve - od korizmenih do uskrsnih jela (rezance s makom, kiflice, čvarke, kobasice, šarena jaja, kolače), a sve “garnirano” pjesmom. Sonja Sedlarić iz udruge Kraplani napravila je posebnu poparenu proju sa slaninom, a “cure” iz Banove Jaruge ponudile su platu suhomesnatih delicija složenu u obliku ribe... Recepti su se rado razmjenjivali, osim onih za sarmu, koju je strogo ocjenjivao žiri.
“Ocjenjujemo najbolji okus, izgled, kako je umotano, koliko je vizualno dobra na tanjuru...” kaže članica žirija Ljiljana Siročić. Iako sarmu kuhaju mnogi, slavonska je bez premca - mogli su se čuti komentari, a to dokazuju i ovogodišnji pobjednici. Drugu godinu zaredom, naime, najboljim majstorima pokazali su se najmlađi - učenici novogradiške Industrijsko-obrtničke škole. Matija Pupčević, Marinela Mutnjaković i Anamarija Marinić, baš kao i njihove kolege prošle godine, tajnu recepta zadržali su za sebe, premda je Matija siguran da su “za dobru sarmu najvažniji okus, začini i ljubav prema kuhanju.” Oni su upravo to i dokazali pa nema straha za budućnost ovog specijaliteta, s kojim se odlično sljubljuje prova (proja). Kod nje je žiri ocjenjivao izgled i okus, a najbolju su - od domaćeg brašna mljevenog na kamenu, bez posebnih dodataka - ispekle članice KUD-a iz Banove Jaruge, koje su prvi put na ovoj manifestaciji.
Zanimljiva gastropriredba, na kojoj se besplatno nudilo izobilje hrane i pića, začinjena lijepim vremenom, pjesmom i dobrim vibracijama, nažalost, nije privukla Novogradiščane. Samo rijetke posjetitelje privukao je čaroban miris dobre sarme.
Marija RADOŠEVIĆ
Posna sarma
“Premda je sredina korizme i posta, vrijeme je da se potroši zadnji kiseli kupus”, smatra predsjednik Tkanice, Milan Rosić, koji godinama nastoji sačuvati duh starih vremena. Svaki kraj, poučava Milan, ima svoj recept i način kuhanja, a nekad se u vrijeme posta kuhala posna sarma, koju i sam spravlja: “Sjemenke bundeve se proprže i samelju (umjesto mesa), doda se riža, krumpir i začini. Odlična je, a vegetarijanci su na svom.”