Regija
S HRVATSKOG BIROA U DUBLINSKI GOOGLEOV RESTORAN

Nino Koškanac radi dva posla,
povremeno ga uhvati nostalgija za
Belišćem, ali budućnost gradi u Irskoj
Objavljeno 23. ožujka, 2015.

BELIŠĆE – Životna priča Nine Koškanca (32) iz Belišća ne razlikuje se previše od životnih priča brojnih njegovih vršnjaka iz Lijepe Naše. Godine i godine provedene na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, kucanje od vrata do vrata u potrazi za izvorom egzistencije i tek povremena sezonska zapošljavanja u restoranima na obali bili su i više nego jasan znak ovom mladom čovjeku da je vrijeme za veliki zaokret u životu.

- Nikad nisam birao posao i bio sam spreman prihvatiti bilo što ne bih li si osigurao kakva-takva primanja. Stoga i nisam previše razmišljao kada mi je krajem prošle godine prijatelj predložio da novi život krenemo tražiti u Irskoj. Odlučio sam za manje od tjedan dana, kupili smo karte i krenuli via Dublin - priča nam Nino, s kojim smo u kontakt stupili preko Facebooka, preko kojega rado dijeli svoja iskustva i doživljaje s prijateljima koji su ostali u Hrvatskoj.

Priznaje da u početku nije bilo lako. On i prijatelj smjestili su se u hostelu, javljali se na sve moguće natječaje i oglase za posao i u prosincu prošle godine dobio je ponudu za posao u kompaniji Compass group catering u jednoj od Googleovih zgrada u talijanskom restoranu, koju nije mogao odbiti. Google, naime, svoje europsko sjedište ima upravo u Dublinu, gdje u pet zgrada ima čak 4000 zaposlenika. Nino je zaposlen kao pomoćnik u kuhinji ili kitchen porter. Radi mnoge poslove - od serviranja hrane, pranja posuđa do brige o namirnicama. Koristi svaku raspoloživu priliku da poboljša znanje engleskog jezika kako bi ostvario svoju veliku želju za napredovanjem i usavršavanjem do zvanja kuhara. Nino kaže da to nije teško jer stalno ima nove treninge o hrani i poboljšanjima u Googleu. Dodaje da nema neke velike razlike u odnosu na domaći način pripreme hrane. Budući da je on u talijanskom restoranu, najviše se pripremaju paste, pizze i bezbroj različitih salata koje su ga se posebno dojmile jer je prvi put okusio neke vrsta voća, povrća i začina.

- U posljednje vrijeme u Irskoj, a posebice u Dublinu, ima nas dosta iz Slavonije i Baranje, Valpovštine, te Osijeka i okolice, i uvijek se srećem s nekim novim. Neke znam od prije, neke sam tek ovdje upoznao i raduje me što se većina mojih znanaca ovdje dobro snalazi i pronalazi poslove. Svi međusobno rado izmjenjujemo i korisne informacije poput pronalaženja povoljnih stanova, novih ponuda za posao i slično. Naravno da i tu ima iznimaka, jer konkurencija je vrlo velika, no sve u svemu vrlo sam zadovoljan ovdje - kaže Nino.

Koliko se ovaj vrijedni Belišćanin u novoj sredini dobro snašao najbolje svjedoči podatak da si je vikendom pronašao i drugi posao zahvaljujući kojem si olakšava ne baš jeftin život u Irskoj.

- Uspoređujući život u Hrvatskoj i Irskoj, prvo je evidentno da troškovi za hranu i odjeću ovdje nisu toliko visoki kao kod nas, ali su zato skupi stanovi i kuće te njihov najam i režije, pa nastojimo uglavnom živjeti u grupi kako bismo podijelili troškove - kaže Nino, koji se nedavno preselio u stan s dva prijatelja iz Belišća, dok je Zagrepčanina i Brazilku, koji su također s njima, upoznao u hostelu. Život u ovakvoj zajednici ovdje odlično funkcionira i svi su zadovoljni. Lidija Aničić

Nije teško raditi ako znaš da će ti platiti

- Način života potpuno je drukčiji nego kod nas, i kada je riječ o kulturi i ljubaznosti i užurbanom životu. Nitko ni na nikoga ne obraća pažnju pa je daleko lakše funkcionirati. I uvjeti rada na poslu su drukčiji nego kod nas, drukčija je i disciplina, no ako čovjek zna za što radi i da će mu to biti dobro plaćeno – ništa nije teško - kaže Nino.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike