Osijek
KREDITI U ŠVICARCIMA

Udruga Franak: Ako ne uspiju
pregovori, izlazimo na ulice!
Objavljeno 22. ožujka, 2015.

Vijećnica županijske Skupštine nije bila dovoljno velika u subotu da primi sve članove Udruge Franak i zainteresirane građane, na tribini koju je organizirala udruga prevarenih štediša, tako da je dio okupljenih mjesto našao na balkonu.

Subotnja tribina organizirana je kako bi se članovi Udruge Franak očitovali o modelima rješavanja problema koje imaju s kreditima u švicarskim francima. Prije nego što su ispunili svoje anketne listiće, okupljenima se obratio regionalni koordinator Udruge Franak, Krešimir Bajamić. On je izložio kako teku pregovori u sklopu radne skupine u kojoj su, uz predstavnike Udruge Franak, još i predstavnici banaka i Ministarstva financija.

- Banke odbijaju konverziju kredita u kune i nude tzv. socijalne modele, želeći podijeliti nas dužnike. No, mi na to ne pristajemo jer prijevara je prijevara. Bez obzira na to je li netko kreditom u švicarcima kupio kuću, stan ili vikendicu - odlučan je bio Bajamić. “To je klasična bankarska podvala!”, dodao je.

- Mi smo financirali banke i one su na taj način stekle ekstra dobit. Sada neka nam vrate preplaćeni novac sa zateznim kamatama - rekao je Bajamić.

Članovi Udruge Franak mogli su birati između tri ponuđena modela, konverzije kredita u eure, konverzije u kune i treće opcije, a to je povratak na pet prvobitno iznesenih zahtjeva, koja je i najradikalnija i podsjeća na način na koji je švicarski gordijski čvor presjekla mađarska vlada. Bajamić je objasnio da će rezultati glasovanja biti obvezujući za izaslanstvo Udruge koja sudjeluje u pregovorima s predstavnicima banaka i države.

Bajamić je rekao kako postoji i četvrta opcija, a to je izlazak na ulice ne samo oštećenih štediša, nego i građana koje će oni pozvati da im se pridruže. Regionalni povjerenik Udruge Franak, koji je banke nazvao mafijom, nije bio ništa milosrdniji prema novinama koje je nazvao žutim tiskom kome ne treba vjerovati, te je pozvao članove Udruge da redovito prate što piše na njihovoj mrežnoj stranici. D. Celing

Dužničko ropstvo na osječki način

Prije deset godina Osječanka Mirjana uzela je kredit od 101.000 švicarskih franaka kako bi kupila obiteljsku kuću. No, umjesto da se glavnica kredita svake godine smanjuje, ona je, zbog rasta tečaja švicarske valute, iz godine u godinu rasla. Cijelu jednu, i to dobru plaću, ova obitelj mora dati za namirivanje kredita, pokušavajući preživjeti s onom što zarađuje suprug. U međuvremenu je stigla i bolest, koja je vjerojatno rezultat stresa i brige. "Došla sam u fazu, a to je najgora faza, da se više ne živciram, a to je, ako mi hoće uzeti kuću, neka je uzmu!", rekla nam je razočarano Mirjana. "Deset godina živjeli smo uskraćujući si doslovce sve živo, i ljetovanje, i izlazak u kino, odlazak na večeru i na sladoled", dodaje.

Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

Najčitanije iz rubrike