Kultura
ARHEOLOŠKI NALAZIU ZAVIČAJNOM MUZEJU NAŠICE

8000 godina prošlosti našičkoga kraja
Objavljeno 22. ožujka, 2015.

Arheološka izložba “Našički kraj od prapovijesti do danas” otvorena je u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja u Dvorcu Pejačević, kao plod višegodišnje suradnje Instituta za arheologiju i Zavičajnog muzeja, te umirovljenog prof. Branka Kranjčeva iz Našica. Rezultati su predstavljeni na 29 panoa. Fotografije i slikovni prikazi nude pregled rada na terenu, iskopavanje i pronađenu građu. Obuhvaća trećinu do sada obrađenih lokaliteta, tj. 90 od više od 200 ustanovljenih lokaliteta našičkog kraja. Uz već poznata, predstavljena su i ona za koje javnost rijetko kada dozna.

Autori izložbe su znanstvenici Instituta - dr. sc. Zorko Marković i dr. sc. Hrvoje Kalafatić, znanstvena savjetnica u miru dr. sc. Kornelija Minichreiter, znanstvena novakinja Katarina Botić te diplomirana arheologinja Danimirka Podunavac. Autore je predstavila kustosica Zavičajnog muzeja Jasna Jurković, dok je o projektu Strateško korištenje prostora i o radu na samim istraživanjima i izložbi, govorila Katarina Botić.

Istraživanja svjedoče da je na našičkom prostoru život trajao u kontinuitetu od neolitika, eneolitika, brončanog i željeznog doba, preko antike, ranog i kasnog srednjeg vijeka do novog vijeka.

- Naseljavanje ovog prostora može se pratiti od početka neolitika, tj. posljednjih 8000 godina. To je vrlo značajno i malo je prostora koji se mogu pohvaliti činjenicom da su tako dugo u kontinuitetu nastanjeni - istaknula je Katarina Botić, navodeći kako je cilj projekta cjelovito sagledavanje prostora kroz povijest i prepoznavanje njegovih mogućnosti, prirodnih resursa i komunikacija. Izložba će biti postavljena do 31. ožujka.S.Fridl

Možda ste propustili...

GALERIJA RUŽIĆ U SLAVONSKOM BRODU

Izložba karikatura Nika Titanika 14.1.

SIJEČANJ U KAZALIŠTU JOZA IVAKIĆ

"Budala na večeri"ovoga petka, 14.1.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMIJERA FILMA "SVEĆENIK - ČUVAR HRVATSKOG PODUNAVLJA"

Fra Marko Malović bio je zaštitnik, ali i utjeha svoga naroda u okupiranom Iloku

2

GLASATI SE MOŽE DO 31. SIJEČNJA

Kornati su među pet finalista za najbolju europsku filmsku lokaciju

3

DVIJE USPJEŠNICE U DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA

Tjedan bajki završava ovog vikenda