Regija
SVJETSKI DAN ŠUMA

Hrvatsko šumarsko društvo
Ogranak Vinkovci posadilo
sadnicu klona Gupčeve lipe
Objavljeno 21. ožujka, 2015.

VINKOVCI-Na kalendarski prvi dan proljeća u subotu, 21. ožujka, obilježen je Svjetski dan šuma u Vinkovcima.Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Vinkovci zajedno s Gradom Vinkovcima i Hrvatskim šumarskim institutom iz Jastrebarskog taj je Dan simbolično obilježilo sadnjom jedne sadnice klona Gupčeve lipe.
-''Sadnju smo organizirali ne samo u povodu obilježavanja Svjetskoga dana šuma nego i zato što se ove godine slavi 250 godina organiziranog šumarstva u Hrvatskoj. Gupčeva lipa je posađena zato što mi kao šumarska struka vodimo računa o svim aspektima ekologije pa tako i o očuvanju genetskog fonda. Kako je Gupčeva lipa pri kraju svog životnog vijeka, odlučili smo ju posaditi i u Vinkovcima kako bi se ne samo očuvao taj genetski fond nego i zato jer je ona simbol borbe za prava svih ljudi'', istaknuo je  predsjednik Hrvatskog šumarskog društva Ogranka Vinkovci mr.sc. Danijel Cestarić, dipl. ing. šum.


Gupčevu lipu u parku na Trgu Josipa Runjanina u Vinkovcima toga su dana posadili Danijel Cestarić, gradonačelnik Vinkovaca dr. Mladen Karlić i stručni suradnik u Centru za nizinske šume u Vinkovcima Robert Licht, dipl. ing. šum.
-''Želimo da u Vinkovcima ima što više zelenih površina i što više stabala, različitog drveća. Zato u planu imamo izgraditi nekoliko parkova. Jedan ćemo, zajedno s Lions klubom, početi za nekoliko dana. Također je u pripremi projekata i naš arboretum. Želimo što više takvih površina u gradu, što više drvnoga fonda, različitog iz cijeloga svijeta odnosno s područja koje može živjeti ovdje u našoj Slavoniji kako bismo obogatili zelene površine i da mlade možemo upoznati s onim što ovdje može preživjeti, rasti te da se i na taj način upoznaju s prirodom'', istaknuo je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić.


Posađena Gupčeva lipa simboličan je dar Hrvatskog šumarskog instituta gradu, građanima i posjetiteljima Vinkovaca u povodu Svjetskoga dana šuma i 250. obljetnice organiziranog šumarstva u Hrvatskoj.
Gupčeva lipa je klon nastao uzimanjem plemke sa stabla Gupčeve lipe. Cijepljenjem u rasadniku nastala je biljka koju smo upravo posadili. Gupčeva lipa je živi svjedok Gupčeve bune 1573. godine.
Mario Kokaj

Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike