Osijek
119 GODINA OD OSNUTKA

Topovski pucnjevi u čast osječke Sokolske garde
Objavljeno 21. ožujka, 2015.

Malo tko se u posljednje vrijeme u Osijeku mogao pohvaliti kako su mu za rođendan pucali - topovi! Osječka sokolska garda, koja je u subotu obilježila 20 godišnjicu svog djelovanja u ovim modernim vremenima, ali i 119 godina od kako su osnovani u Osijeku, svako je zaslužila ovakvu čast. Naime, kako smo već najavljivali u goste su im došli predstavnici 23 povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske, riječ je odreda o postrojbama koje su u Savezu povijesnih postrojbi Hrvatske vojske i u Savezu europskih povijesnih postrojbi. Gotovo sve nazočile su i na nedavnoj inauguraciji nove hrvatske predsjednice.


Oni su, predvođeni zastavama Hrvatskog sokola i Puhačkim orkestrom DVD Valpova, obišli uži centra grada, kod Spomenika Hrvatskih branitelja i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana zapali su svijeće, te se svečano postrojili na glavnom trgu. Bila je to prava živopisna kolona od gotovo 150 sudionika koji su privukli veliku pozornost Osječana. Toliku da su mnogi  s njima obišli cijeli mimohod. Svaka od postrojbi imala je svoju zastavu što je još dodatno pridonijelo atraktivnosti cijeli kolone. Iako nije u redu nekog posebno isticati, ali uz stasite momke, pažnju su plijenile i djevojke članice Djevojačke straže iz Križevaca, te one iz redova Vitezova Ružice grada iz Orahovice.
Osječani, poglavito djeca imali su prigodu fotografirati se s članovima postrojbi nakon što su se postrojili na glavnom trgu. Ondje je u službenom dijelu svaki zapovjednik podnio prijavak županu Vladimiru Šišljagiću.


Onda je uslijedilo veliko finale, Društvo svetog Grgura iz Požege i Gradska straža Bakar 1848, dva su plotuna ispucali iz mini topova, dok su Dubrovački trombunjeri i Keglevičeva straža iz Kostela zapucali iz povijesnih pušaka i kubura.
- Ovi pucnjevi čuli su se daleko, naposljetku je prokomentirao Miroslav Čakalić, koji je kao predsjednik Udruge Hrvatski sokol Osječko-baranjske županije bio glavni domaćin. I može biti ponosan, jer ovo je proslava rođendana kakva se u Osijeku neće skoro ponoviti.

Dario KUŠTRO

LUKOVI, SABLJE, ŠTITOVI...

Osim “glasnog” naoružanja, vrijedno pozornosti i znatiželje okupljenih Osječana bilo je i ostalo povijesno naoružanje od sablji, mačeva, samostrela i lukova, do štitova i ostalih zaštitnih dijelova povijesnih odora.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike