Novosti
PLAN PROMICANJA I ZAŠTITE ORALNOG ZDRAVLJA

Gore zube od Hrvata u EU-u imaju jedino Bugari
Objavljeno 20. ožujka, 2015.

Vezani članci

DOKTORI DENTALNE MEDICINE UPOZORAVAJU:

Prosječan 12-godišnjak ima čak sedam pokvarenih zuba

Oralno zdravlje hrvatskih građana jedno je od najlošijih u Europskoj uniji, rečeno je na predstavljanju Strateškog plana promicanja i zaštite oralnog zdravlja u povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja. Cilj Strateškog plana je to promijeniti.

- Daleko smo od europskog prosjeka i moramo poduzeti sve ne samo da te zube popravimo nego da preventivnim djelovanjem postignemo da se zubi ne kvare - rekao je ministar zdravlja Siniša Varga i dodao kako ovaj Strateški plan stavlja veliku odgovornost svim doktorima dentalne medicine, liječnicima, pedijatrima, tetama u vrtićima i školama da obrate pozornost na dentalno zdravlje i njegov utjecaj na opće zdravlje.

Gubitak zuba u Hrvatskoj javlja se daleko ranije nego u zemljama EU-a, a gotovo 90 posto populacije treba neki od dentalnomedicinskih zahvata. Procjenjuje se da u Hrvatskoj gotovo 95 posto stanovnika ima neke patološke promjene, bilo da je riječ o karijesu ili o lošem stanju zubnog potpornog tkiva. Pokazatelj oralnog zdravlja starije populacije je gubitak zuba, dok je kod mladih to KEP indeks. KEP je skraćenica od karijes, ekstrakcija, plomba, a predstavlja zbroj brojeva karioznih, izvađenih i plombiranih zuba. Prosječni KEP indeks dvanaestogodišnjaka u Hrvatskoj iznosi 3,99. Od zemalja EU-a, jedino Bugarska ima višu vrijednost KEP indeksa (4,4), dok najniže vrijednosti imaju Danska, Velika Britanija i Njemačka, i to 0,7.(D.Pav.)