Novosti
NAJNOVIJE PROGNOZE EKONOMSKOG INSTITUTA

Euro u Hrvatsku neće još najmanje deset godina
Objavljeno 21. ožujka, 2015.

Najnovije prognoze Ekonomskog instituta Zagreb, objavljene u novom broju publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly, ukazuju na blag oporavak gospodarstva u 2015. i 2016. godini. U odnosu na siječanjsku prognozu, procjena rasta BDP-a za 2015. ostala je jednaka, 0,2 posto, dok je procjena rasta BDP-a za 2016. smanjena za desetinu postotnog boda i sada iznosi 0,8 posto.

Doprinosi rastu ponešto su izmijenjeni u odnosu na ranije prognoze te se tako zbog neizvjesnosti na tržištu rada i niskog povjerenja potrošača, ali i nastavka razduživanja kućanstava očekuje stagnacija osobne potrošnje u 2015. Prognoza pada investicija od 1,5 posto u 2015. ponajprije je posljedica negativnog trenda u četvrtom tromjesečju 2014., ali i nedostatka investicija u javnom i u privatnom sektoru, kao i nedovoljno iskorištenog pristupa fondovima EU-a. Zbog parlamentarnih izbora, u 2015. EIZ očekuje manji pad državne potrošnje od ranije planiranog, na razini od 0,4 posto, dok će pozitivan doprinos rastu i dalje imati jedino neto izvoz.

U 2016. očekuje se blagi rast osobne potrošnje, od 0,2 posto, a u prvoj godini mandata nove vlade izvjesna je konsolidacija javnih financija i daljnji pad državne potrošnje od 1,2 posto. Uz uvjet ostvarivanja nekih od najavljenih investicijskih projekata, ali i poboljšanu apsorpciju fondova EU-a, u 2016. prognozira se rast investicija od 2,2 posto, što bi predstavljalo prvi porast investicija na godišnjoj razini u posljednjih sedam godina, predviđa se u analizi. Prognoze bi mogle narušiti, navode u EIZ-u, neizvjesnosti oko procesa monetizacije autocesta, kao i nepoznanice oko konačnog rješenja u slučaju Franak.

U okviru analize EIZ je razmatrao i održivost hrvatskog javnog duga, te zaključio kako zbog kršenja maastrichtških kriterija euro još bar deset godina u Hrvatskoj neće postati službena valuta.I.Mikulić

Možda ste propustili...