Regija
OGORČENI STRADALNICI U SVIBANJSKIM POPLAVAMA

Novi šok: Stanovnici poplavljenih područja dobili račune za uređenje voda!
Objavljeno 21. ožujka, 2015.

ĐURIĆI - Stanovnicima poplavljenog područja županjske Posavine ovih su dana stigle uplatnice - za uređenje voda. Taj potez Hrvatskih voda razljutio je mještane tamošnjih sela koji se još uvijek oporavljaju od posljedica nezapamćenih poplava u svibnju prošle godine.

- Već godinama redovno plaćamo naknadu kojom bi Hrvatske vode trebale financirati uređenje vodenih područja, odnosno čišćenje kanala, kanalskih mreža i uređenje postojećih nasipa. Mi plaćamo, a evo što smo dobili zauzvrat – nasip je puknuo, a Sava nam potopila kuće i uništila sve što smo imali. Još se nismo oporavili, a Hrvatske vode ponovno nam šalju opomene i uplatnice za uređenje voda koje su nam zagorčale život. Pa to je apsurd nad apsurdima - požalili su nam se stanovnici Đurića. Taj potez usporedili su s naplatom karte za vožnju u vlaku koji se prevrnuo. Negoduju i zbog toga što imaju informaciju da su stanovnici Gunje navodno oslobođeni plaćanja, dok druga sela nisu.

- I HEP nam je izišao ususret, svim poplavljenim korisnicima oprostio je dio naknade za struju, svi su se trudili pomoći nama koji smo ni krivi ni dužni pretrpjeli tolike štete. A što je s Hrvatskim vodama? Pa bar su oni trebali u tome prednjačiti - kažu mještani. Margareta Varzić požalila nam se na to da su joj u Hrvatskim vodama rekli neka napiše zamolbu, dostavi rješenje o kategoriji oštećenja svoje obiteljske kuće uz detaljno pojašnjenje zbog čega traži oslobađanje od plaćanja i sve im to faksira ili poštom pošalje.

- Neke su oslobodili plaćanja, a drugi koji su također potopljeni moraju to dokazivati. Kažu mi da Đurići nisu potopljeni. Da, nije potopljeno središte sela, ali potopljen je početak i kraj, a naša je kuća na kraju sela gdje je bila voda. I sada ja trebam pisati obrazloženja, odlaziti u drugo selo kako bih poslala faks i čitave peripetije. Nije mi jasno da u Hrvatskim vodama nemaju evidenciju, karte i popise potopljenih kuća - ustvrdila je naša sugovornica.M.Lešić Omerović

ZAKAZALE OPĆINE?

Iz Službe za odnose s javnošću Generalnog direktora Hrvatskih voda dobili smo odgovor iz kojeg je vidljivo da su u ovom slučaju zakazale općine. „Odlukom generalnog direktora izuzeli smo od plaćanja naknade za uređenje voda za 2014. godinu nekretnine pogođene poplavom. Izuzeće je provedeno na temelju popisa nekretnina koje su pogođene poplavom za koje su korisnici nekretnina štetu prijavili Općinskim povjerenstvima za procjenu šteta. Hrvatske su vode od jedinica lokalne samouprave zatražile te popise. Za općine koje ih nisu dostavile izuzeća od plaćanja nisu provedena. Za dostavu podataka slali smo i požurnice. Obveznici za koje nemamo podatke, jer nam ih njihove jedinice lokalne samouprave nisu dostavile, izuzeća od plaćanja možemo izvršiti na temelju pojedinačnog zahtjeva korisnika nekretnine uz uvjet da dokaže da je štetu od poplave prijavio općinskom povjerenstvu za procjenu štete“, stoji u odgovoru Hrvatskih voda.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike