Magazin
TJEDNI OSVRT

Činovnici šokirali čak i Vladu...
Objavljeno 21. ožujka, 2015.
Ključno je pitanje je li moguća reforma državne uprave bez masovnog otpuštanja? Na to još ni jedna vlada nije bila spremna

Kompletna Vlada navodno je ostala zgranuta ocjenama za rad koje je dobilo 24 tisuće državnih službenika. Čak ih je 95 posto odlično, ili vrlo dobro, a jedinicu je dobilo samo osmero činovnika. Ocjene su dodijeli njihovi šefovi, a oni su valjda ocjenjivali šefove. Senzacionalno! Reklo bi se - vrana vrani oči ne kopa.

Valjda bi ih stoga trebalo i nagraditi, a ne dijeliti otkaze zbog brojnosti i neučinkovitosti, kako inzistira Europska komisija. Naime, EU u svojim zahtjevima Vladu sve više pritišće upravo na pitanju prekobrojnog i preplaćenog državnog aparata. I što sad? Uzrujao se čak i naoko smireni ministar financija Boris Lalovac, te prvo najavio kontrolu u svome sektoru. Njegovi službenici bit će plaćeni prema učinku, a tko ne bude radio, dobit će otkaz. Tko se u potonjima prepoznaje, neka traži novi posao, poručio je. No, ključno je kako depolitizirati cjelokupni javni sektor i je li moguća reforma bez masovnog otpuštanja? Na to još ni jedna vlada nije bila spremna. Prijedloge izmjena Zakona o državnim službenicima za sada ima jedino zastupnica i bivša ministrica financija Martina Dalić, koja je ne tako davno zbog nerazumijevanja istupila iz HDZ-a. “Pogotovo su dobri prijedlozi koji bi vrlo brzo odvojili politički instalirane 'uhljebe' od ljudi koji doista biraju karijeru u javnom sektoru vođeni plemenitijim motivima”, ocijenio je profesor političke ekonomije Vuk Vuković. Najvećim problemom motivacije u javnom sektoru vidi činjenicu koje su radnici itekako svjesni - trudili se ili ne, dobit će istu plaću. Ili, kako se to i do danas kaže, da ih se ne može toliko malo platiti koliko malo oni mogu raditi. I tu je kvaka na koju se nadovezuje jedna još opasnija. Naime, i prema Vukoviću, stranke zaziru od depolitizacije javne uprave (a pogotovo od reforme lokalne samouprave), ponajviše jer im to smanjuje političku moć, izvor prihoda, ali i najvažnije - udara im na bazu članstva. Obje najveće stranke koje se izmjenjuju na vlasti u Hrvatskoj izgradile su sustav koji potiče rentijerstvo, nepotizam i stranačko kadroviranje. Teško je očekivati reforme od vladajućih kojima će “rezati granu na kojoj sjede”, pogotovo kada se dovede u pitanje depolitizacija javnih poduzeća ili racionalizacija lokalne samouprave, kao dva temeljna izvora prihoda (i legalnih i ilegalnih) samim strankama. “Osim toga pozicija moći je temelj za preživljavanje usko povezanog stranačkog članstva. S njihove strane sasvim je logično zašto ne dirati u sustav koji ih održava, i sasvim je jasno zbog čega se stranački instalirani kadrovi odupiru reformi koja inzistira na postavljanju mjerljivih kriterija – jer ih oni prvi ne bi bili u stanju ispuniti”, zaključuje Vuković.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike