Novosti
UČENICIMA NAJLOŠIJE IDE MATEMATIKA

Više od 40 posto maturanata još nije počelo pripreme za državnu maturu
Objavljeno 19. ožujka, 2015.

Na probnim ispitima za maturante hrvatski učenici najslabije rezultate ostvarili su iz matematike, a najbolje iz engleskog jezika. Probno testiranje drugu je godinu zaredom organiziralo Otvoreno učilište Algebra, a provedeno je u deset gradova, među kojima su i Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Slavonski Brod.

Otvoreno učilište Algebra obradilo je gotovo šest tisuća probnih ispita iz tri predmeta - matematike, hrvatskog i engleskog jezika, pisanih prema poznatim pravilima državne mature, na dvije razine znanja. Maturanti su u konačnici najbolje riješili engleski jezik na osnovnoj razini te hrvatski jezik na osnovnoj razini. Iako su rezultati probnih ispita slični prošlogodišnjima, najveća se razlika vidi u ispitu iz matematike B razine, koju su maturanti ove godine riješili znatno lošije, a na ispitu iz hrvatskoga jezika B razine ostvareni su mnogo bolji rezultati.

Matematiku A razine uspješno je riješilo 37 posto maturanata, a matematiku B razine njih 39 posto. Hrvatski jezik A razine ima prosječnu riješenost od 51 posto, a B razine od 57 posto. Za engleski jezik A razine prosječni postotak riješenosti je 54, a B razine 70.

Kako su maturanti koji su se odlučili za to dobrovoljno testiranje nakon samog testiranja ispunili i kratku anketu, bilo je moguće saznati i ponešto o njihovim navikama priprema za važan ispit, državnu maturu. Upitani kada su se počeli pripremati za državnu maturu, 5 posto učenika završnih razreda srednjih škola tvrdi kako to čine još od početka školske godine, 12 posto počelo je u studenome, 30 ih se posto počelo pripremati od početka drugog polugodišta, 11 posto pripreme počinje nakon prijave ispita, a u prvom tjednu ožujka 41 posto njih još se uvijek nije počelo pripremati za državnu maturu.(D.Pav.)

37 %

prosječna je riješenost matematike A razine

54 %

prosječna je riješenost engleskog jezika A razine