Novosti
SITUACIJA ZABRINJAVA GRAĐEVINSKE SINDIKATE

Novim kolektivnim ugovorom žele skresati prava radnika
Objavljeno 20. ožujka, 2015.

Vezani članci

PORAZNI POKAZATELJI POSLOVANJA GRAĐEVINSKOG SEKTORA

Gradi se sve manje stanova, građevinare izvlače jedino radovi na infrastrukturi

Regionalni povjerenik Sindikata graditeljstva Hrvatske za pet slavonskih županija Željko Ištuk ističe kako je tragično što u građevinskom sektoru nema pozitivnih pomaka već šest i više godina.

- Bez rasta građevinskih radova nema ni gospodarskog rasta. Stagnira proizvodnja građevinskih materijala, nema posla na domaćem tržištu ni za drvnu industriju, odnosno proizvođače podnih obloga, stolarije, namještaja... Ne može biti ni zapošljavanja, jer građevina na sebe veže mnogo ljudskog rada - napominje Ištuk. Ističe kako građevinsku industriju pokrenuti mogu investicije, za koje ipak “teren” treba pripremiti država, odnosno Vlada.

On podsjeća kako je u cijeloj zemlji sagrađeno i neprodano od 17 do 20 tisuća stanova, s kojima je blokiran golemi kapital koji premašuje milijardu eura. Velik broj tih stanova zbog propasti investitora preuzele su banke te Ištuk drži kako bi bilo dobro da je država uvela porez na imovinu, jer bi na taj način prisilila banke da prodaju stanove i stave u funkciju taj golemi kapital, što bi moglo utjecati na pokretanje nove stanogradnje.

- U protivnom, za naše građevinare i dalje neće biti posla u zemlji. Vjerojatno bi sada jedno od rješenja moglo biti udruživanje građevinskih tvrtki u konzorcije, koji bi mogli tražiti poslove u inozemstvu - kaže Ištuk.

Govoreći o položaju građevinskih radnika, kojih je sve manje, naglašava kako traju pregovori sindikata s HUP-om o novom kolektivnom ugovoru za građevinare.

- Nude nam kolektivni ugovor u kojem bi se odrekli prava na minuli rad, što bi za radnike bilo vrlo nepovoljno. Dojam je da HUP opstruira pregovore kako bi prestankom važenja kolektivnog ugovora na snagu stupili pravilnici o radu u tvrtkama, što bi značilo veliko kresanje prava radnika - navodi Ištuk.(I.M.)